Mitä tässä silloin | Tuusulanjärven rannalla olevan Fjällbon puiston historia vetoaa ironian ystäviin

Huvilasta suunniteltiin ensin vanhainkotia ja sitten edustustiloja. Tänä päivänä vanhan huvilan puutarhasta muodostunut puisto on auki kaikille.

Joskus ajan hengetär ymmärtää ironian päälle.

Se näkyy esimerkiksi Tuusulanjärven rannalla Fjällbon puistossa. Vajaat 150 vuotta sitten Tuusulan silloinen nimismies J.V. Frostell osti Fjällbon tontin, ja rakennutti sinne komean huvilan. Frostell oli kiinnostunut maataloudesta, ja paikalle nousi huvilan lisäksi myös hevostalli, navetta ja kanala.

Frostell, jota kutsuttiin myös Iso-Vihtoriksi, vastasi nimismiehenä muun muassa salakapakoiden sulkemisesta, jota hänen kerrotaan tehneen varsin ahkerasti.

Frostellilla tila oli vuoteen 1916, ja seuraava Fjällbon pitkäaikainen asukas, helsinkiläinen liikemies Ilmari Helander, hankki tilan vuonna 1929.

Palo ehti riehua liian pitkään, ja huvilan jäänteet jouduttiin purkamaan pois.

Helander vietti Fjällbossa kesänsä, ja talvisin taloa hoitivat talonmies vaimoineen.

Helander vietti kesänsä kalliosella paikalla yli neljäkymmentä vuotta, ja suunnitteli huvilasta vanhusten lepokotia. Suunnitelma ei kuitenkaan ehtinyt toteutua, kun Helander kuoli 1975. Koko ikänsä naimattomana elänyt ja lapseton Helander jätti kuitenkin jälkeensä vielä nykypäivänäkin merkittävän vanhusten säätiön, jolta Tuusulan kunta osti Fjällbon.

Kunnan suunnitelma oli kunnostaa vanha huvila edustustiloiksi. Talon remontti oli loppusuoralla, kun huvila tuntemattomasta syystä syttyi tuleen torstaina 17. joulukuuta 1981. Palo jatkui vielä seuraavanakin päivänä, sillä sammutustöitä hankaloittivat ankarat pakkaset ja suuri määrä lunta. Palomiehet työskentelivät märissä ja koviksi jäätyneissä puvuissa.

Palo ehti riehua liian pitkään, ja huvilan jäänteet jouduttiin purkamaan pois. Hankkeen puuhamies, taiteilija Matti Soinne kommentoi Keski-Uusimaalle palon jälkeen, että pahinta, jota voitaisiin tehdä, olisi lopettaa projekti kesken, mutta niin Tuusulan kunta päätti lopulta toimia.

Palon syytä ei osattu sanoa, mutta työmaalta oli kadonnut jo muutamaa päivää ennen tulipaloa ovia ja ikkunoita. Työmaalla oli lisäksi tupakointikielto. Lokakuussa Keravalla oli epäilty tuhopolttajan sytyttäneen Ylikeravan koulun tuleen.

Pitkään Fjällbo sai kunnalta varsin vähäistä huomiota. Muutama vuosi sitten puisto kuitenkin kunnostettiin, ja rantaan rakennettiin silmiinpistävä laituri. Niinpä vanhan raittiusmiehen palaneen huvilan pihalla voi nykyään tehdä avotulen ihan luvan kanssa grillipaikalle. Tulta vahtiessa voi katsella laiturilla kaljoittelevaa nuorisoa.

Juttusarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ennen ja nyt. Ehdota paikkaa tai kuvaa sähköpostitse: vu.toimitus@media.fi.

Sähkötolppa vaihtui Sibeliukseen ja piha puistoon

Tuusulanjärven ja -joen muodot ovat muinaista perua

Pikku-Koli, tietysti paikallis-Rivieran vastarannalla

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut