Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrasopimusta ei tarvitsekaan kitua väkisin loppuun – Näin sen päättäminen onnistuu ennen määräaikaa

Vuokra-asuntosuhteen voi päättää vuokralaisen ja vuokranantajan yhteisymmärryksellä riippumatta siitä, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, kertoo Suomen Vuokranantajat.

Yhdistys haluaa muistuttaa keinosta, joka on harvan tiedossa nyt, kun tiedot uusista opiskelu- ja työpaikoista kilahtavat sähköpostiin heinä-elokuussa ja vuokramarkkinat käyvät kuumina.

Tällaisissa tilanteissa voi usein olla tarve päättää vanha ja aloittaa uusi vuokrasopimus nopeammin, kuin mitä irtisanomisajat antaisivat myöden.

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Saara Penttilä sanoo tiedotteessa, että vuokrasuhteissa, kuten muissakin sopimussuhteissa, on pääsääntönä sopimusvapaus. Sopimusvapaus koskee myös vuokrasuhteen päättämistä.

– Jos molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että vuokrasuhde olisi syystä tai toisesta aihetta päättää, voidaan se aina tehdä yhdessä sopimalla siitä perinteisen irtisanomisen sijaan, Penttilä sanoo.

Kun vuokrasopimus päätetään sopimalla, voivat osapuolet sopia päättymisajankohdasta vapaasti. Samalla voidaan sopia myös muista päättämisen ehdoista.

Esimerkiksi korvausten maksaminen puolin tai toisin voi tulla kyseeseen tilanteissa, joissa sopimus päättyy aiemmin, kuin sen alun perin piti.

Vaikka osapuolet päättäisivät vuokrasopimuksen hyvässä yhteisymmärryksessä, kannattaa siitä laatia erillinen kirjallinen sopimus.