Maailman myllerrys näkyy voimakkaasti suomalaisten asumisen ihanteissa, selviää Suomen Asuntomessujen teettämästä kyselystä.
Korona ja Venäjän hyökkäyssota näkyy kaipuuna omavaraisuuteen, etenkin energiaomavaraisuuteen.
– Sähkön ja polttoaineiden hinnannousu on todellakin herättänyt miettimään edullisempia ja samalla entistä kestävämpiä vaihtoehtoja. Muun omavaraisuuden suhteen tunnutaan olevan enemmän haavetasolla, sanoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio messujen torstaisessa mediapäivässä.
Oma porkkanamaa ei siis ole nostanut suuremmin merkitystään. Sen sijaan lähes kaikki energia-asioihin liittyviä väittämiä pidettiin nyt tärkeämpänä kuin kahden vuoden takaisessa laajemmassa tutkimuksessa.
Ihannekodin energiaomavaraisuus oli nyt tärkeää 67 prosentin mielestä, kun luku vuonna 2020 oli 58 prosenttia. Energiatehokkuutta vaatii ihannekodiltaan nyt 82 prosenttia, kun luku kaksi vuotta sitten oli 75 prosenttia.
– Ihanneasunnon tulisi olla omavarainen, siellä tulisi olla takka ja puukiuas varmistamaan lämmitys. Ihanneasunnossani olisi myös kaasuliesi, mistä en ole koskaan ennen haaveillut, sanotaan esimerkiksi eräässä tutkimuksesta lainatussa kommentissa.
Energia-asiat ovat keskiössä myös tänään aukeavalla Naantalin asuntomessualueella. Käytännössä kaikissa taloissa on energiaa säästäviä ratkaisuita ja monissa myös pyrkimystä omavaraisuuteen: on ilmalämpöpumppuja, aurinkopaneeleita, maalämpöä ja maaviilennystä.
Alle 80 neliötä on ihanne enää 32 prosentille vastaajista.
Anna Tapio, Suomen Asuntomessut
Korona-aika näkyy kyselyn tuloksissa Anna Tapion mukaan "täysin yllätyksettömästi" etätyön lisääntymisen kautta. Etätyö on lisännyt pohdintaa oman kodin toimivuudesta ja viihtyvyydestä.
– Suurin muutos prosentteina on omavaraisuudessa, mutta melkein yhtä suuri muutos on kodin neliömäärässä – siellä pienemmässä päässä. Alle 80 neliötä on ihanne enää 32 prosentille vastaajista, kun 2 vuotta sitten luku oli 11 prosenttiyksikköä korkeampi.
82
prosenttia vaatii ihanneasunnoltaan energiatehokkuutta.
Lisätilan tarve on noussut, mutta myös kotona viihtymisen ja lähiluonnon merkitys ovat korostuneet.
– Maailman myllerrys saa ihmiset suuntaamaan katseet kotiin eli asioihin, jotka luovat turvaa ja joihin kokee voivansa vaikuttaa. Mutta kodin laittamisen hinnat ovat nousseet voimakkaasti, mikä on johtanut siihen, että entistäkin huolellisemmin harkitaan ja verrataan vaihtoehtoja.
Pitkittynyt poikkeustila ja epävarmuuden kokemuksen vuoksi yhä useampi kuitenkin pitää tärkeinä kodin toiminnallisia ominaisuuksia ja entistä harvempi esteettisiä arvoja.
Useamman kuin joka toisen suomalaisen ihannekoti on edelleen omakotitalossa. Näin ajattelee 53 prosenttia.
– Vuosi sitten luku oli 56 prosenttia, sen sijaan kaksi vuotta sitten se oli 46, Tapio kertoi.
Vastaavasti kerrostaloa piti ihanneasumisena entistä harvempi: osuus laski 18 prosenttiin kahden vuoden takaisesta 24 prosentista.
Myös kiinnostus suurkaupunkimaisiin ympäristöihin on laskenut.
Tuloksissa näkyy myös se, että harva enää tekee kokoaikaisesti etätöitä.
– Lyhyet työmatkat ovat taas suosiossa. Yli 90 prosenttia vastaajista toivoo työmatkan olevan 30 minuuttia tai alle.
Toisaalta kyselystä selviää, että lyhytaikaiset tapahtumat muuttavat ihanteita varsin vähän.
– Kolme neljäsosaa sanoo, että ihanteet ovat muuttuneet hyvin vähän tai ei lainkaan. Toisaalta 11 prosenttia kokee, että korona on vaikuttanut merkittävästi ja 9 prosenttia, että Ukrainan sota on vaikuttanut merkittävästi.