Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä virheet retkikeittimen käytössä voivat olla jopa hengenvaarallisia – Viranomainen poisti markkinoilta yhden vaarallisen keittimen

Lisätarvikkeena ostettu tai itse tehty retkikeittimen tuulensuoja voi nostaa laitteen häkäpäästöt jopa hengenvaaralliselle tasolle, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

– Erilaisten lisätarvikkeiden kanssa kannattaa olla erittäin tarkkana, sillä tuotteen ja lisätarvikkeen yhteensopivuutta ei välttämättä ole kukaan tutkinut. Häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä ja jo pieni määrä häkää voi aiheuttaa vakavia oireita tai jopa kuoleman, varoittaa Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen tiedotteessa.

Jotta häkämyrkytykseltä vältytään tuulensuojaa käyttävän retkeilijän pitää huolehtia, että kaasuliekki saa riittävästi korvausilmaa. Laitteen lähellä oleskelua pitää välttää.

Tukes muistuttaa, että retkikeittimiä ei saa käyttää paikassa, jossa ilma ei juuri vaihdu. Teltan sisällä tai suuaukolla keittely voi johtaa häkämyrkytykseen. Oikein käytettynä retkikeitin on turvallinen.

Retkikeittimet on suunniteltu vain ulkokäyttöön, joten niiden turvallisuuskin tutkitaan vain ulkokäytössä. Retkikeittimet saavat tuottaa häkää 2 000 ppm, mikä on sisätiloissa hengenvaarallinen määrä. Sisätiloissa tällaiset pitoisuudet alkavat aiheuttaa fyysisiä oireita jo muutamissa minuuteissa ja hengenvaaraa alle puolessa tunnissa.

– Huolestuttavan paljon keskustelupalstoilla jaetaan vinkkejä, miten ulkokäyttöön suunniteltua retkikeitintä voisi käyttää turvallisesti ihan jopa teltan sisällä. Tällaiset vinkit kannattaa kiertää kaukaa, sillä teltassa tai muussa sisätilassa retkikeittimet aiheuttavat aina vakavan palo- ja häkämyrkytysvaaran, Pekkanen varoittaa.

Tukes testasi yhdeksän kaasukäyttöistä retkikeitintä. Yhden laitteen häkäpitoisuus nousi hengenvaarallisen korkealle tuulensuojan kanssa käytettynä ja laite poistettiin markkinoilta. Kyseessä oli Optimus Vega -merkkinen retkikeitin, joka myydään tuulensuojan kanssa.

Testissä havaittiin, että retkikeittimen tuulensuoja esti liekin kunnollisen korvausilman saannin ja tämä aiheutti häkäpitoisuuden nousemisen vaarallisen korkeaksi. Ilman tuulensuojaa testattuna tuotteen häkäpitoisuudet pysyivät vaatimusten rajoissa.

Sallitun 2 000 ppm:n sijaan Optimus Vega tuotti häkää tuulensuojan kanssa käytettynä lähes 9 000 ppm.

– Näin korkea häkäpitoisuus aiheuttaa välittömän hengenvaaran. Suoraan hengitettynä lähes 9 000 ppm häkää aiheuttaa hengenvaaran jo minuuteissa, kertoo projektista vastannut Jyri Pekkanen.

Muissa testatuissa retkikeittimissä häkäpitoisuudet olivat pääsääntöisesti noin 1 000–2 000 ppm, eli ne täyttivät vaatimukset häkäpitoisuuksien osalta. Tuotteiden merkinnöissä ja käyttöohjeissa havaittiin jonkin verran puutteita. Tukes antoi näiden osalta yrityksille kehotuksen korjata puutteet.

Testissä keittimen tuottamaa hiilimonoksidi-, eli häkäpitoisuutta mitataan keittämällä kattilassa vettä ja mittaamalla tuotteen palokaasut ennalta määritellyn ajan jälkeen.