Majoitus: Helsinkiläinen Ilkka Autio, 22, innostui liiketoiminnasta parikymppisenä. Alasta on tullut nyt opiskelijalle käytännössä päätyö. Hän korostaa, että tienesteille pääseminen vaatii paljon töitä.
Vuonna 2008 periaatteessa sattumalta syntynyt Airbnb-toiminta on kasvanut Suomessakin siihen mittakaavaan, että oman asunnon vuokraamisesta on syntynyt kannattavaa liiketoimintaa.
Tilaston kärkipäästä löytyy kaksi kenties yllättävääkin suomalaiskuntaa. Kärjessä on Pälkäneellä, jossa asuntoaan Airbnb:n kautta vuokraava tienasi vuonna 2021 keskimäärin 3 500 euroa kuukaudessa. Se on helposti keskituloisen suomalaisen kuukausiansio. Seuraavana tulee Asikkala, jossa päästiin 3 390 euron keskimääräiseen kuukausiansioon ja sitten Mäntyharju 2 881 euron keskiansiolla.
Haasteitakin toki on ollut. Suomalaiskaupungit tulkitsevat Airbnb-toimintaa hyvin eri tavoin. Esimerkiksi Rovaniemellä Airbnb-kohteiden määrä on noussut muutamassa vuodessa reilusta sadasta jo tuhanteen: kaupunki ei ole puuttunut siihen lainkaan, koska se ei osaa sanoa milloin vuokraus muuttuu lainvastaiseksi majoitustoiminnaksi. Vastaavasti taas Helsingissä lakia tulkitaan niin, että asuntonsa voi laittaa vuokralle loman ajaksi, mutta jatkuva matkailukäyttö on asemakaavan ja rakennusluvan vastaista.
Helsingissä vuokrattavia kohteita on yli 1 400 kappaletta. Osan niistä vuokraamisessa auttaa Ilkka Autio, 22-vuotias Aalto-yliopiston opiskelija, joka on kesän mittaan huomannut että toiminnasta on tulossa lähes päätyö.
– Opiskelijahan minä olen, mutta nyt kesän aikana vuokraustoiminta on työllistänyt keskimäärin 30 tuntia viikossa. Autan omaa asuntoaan vuokraavia löytämään asiakkaita ja otan tietyn osuuden saadusta voitosta, Autio kertoo.
Hän on perustanut vuokraustoiminnan tueksi oman osakeyhtiön, joka kantaa nimeä Ilkka-Palvelut Oy.
– Jos ajattelisi että rahaa tulee helposti, kannattaa tehdä jotain ihan muuta.
Autio innostui Airbnb-toiminnasta parikymppisenä. Hän vuokrasi omaa asuntoaan vuoden ajan, kunnes katsoi että on aika perustaa osakeyhtiö helpottamaan liiketoimintaa.
– Ala on sen verran kuitenkin vielä tuore Suomessa, ettei oy-muotoista toimintaa paljonkaan ole sen ympärillä. Järkeilin, että ala on sentyyppinen että tässä kannattaa olla nyt ikään kuin edelläkävijänä, Autio kuvailee.
Yksi asia on konkarin mukaan ehdottoman tärkeä Airbnb-toiminnassa. Asiakaspalvelu.
– Pitää olla valmis auttamaan ja puhelimeen pitää vastata ja olla tavoitettavissa. Se vaatii taas aikaa ja vaivannäköä. Tiedänkin ihmisiä, jotka ovat saattaneet ajatella alan jotenkin helpommaksi tavaksi tehdä tuloja ja he ovat sitten lopettaneet sen ajan myötä, kun ovat huomanneet paljonko tämä vie aikaa. Airbnb-toiminnalla pääsee nähdäkseni parempiin tuottoihin kiinni kuin perinteisellä vuokraustoiminnalla, mutta ajankäyttökin tulee jaksottaa sen mukaan, Autio huomauttaa.
– Riskejähän alalla tietysti aina on. Ei voi aina olla täysin varma, että kun vieraat ihmiset tulevat asuntoosi että miltä se näyttää heidän käyttönsä jälkeen. Ihmiset ovat myös erilaisia, ja kaikki täytyy pitää tyytyväisenä. Arvioita annetaan internetiin ja se ratkaisee paljon, löytävätkö asiakkaat jatkossakin asuntoosi.
Autio uskoo alan vetovoimaisuuteen jatkossakin. Hän pitää myös tärkeänä sitä, että kehittää omaa yritystoimintaansa maltilla ja kaikessa rauhassa. Olennaista on tasainen toiminnan kehittäminen ja kasvu, pikarykäykset eivät ole airbnb-toiminnan juttu.
– Malttia alalla pitää olla ja asiakaspalveluhenkeä. Sillä tavoin on parhaat edellytykset pärjätä, Autio sanoo.