Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko eroon lehtokotiloista ja espanjansiruetanoista? – näin keravalainen tv-meteorologi sai kannat romahtamaan

Espanjansiruetanoita ja lehtokotiloita on Keski-Uudellamaalla kiusaksi asti. Sen sai huomata myös eläkkeellä oleva keravalainen, takavuosien tv:stäkin tuttu meteorologi Kari Ahti.

Ahdin kiinnostus etanoihin alkoi vuosi sitten kesäkuussa omasta puutarhasta.

Ensin tulivat lehtokotilot. Kasvien lehtiin ilmestyi ikäviä reikiä.

– Istutin tuonne kesäkurpitsan taimia ja joku söi ne ihan sileäksi. Aloin katsoa, että mitä pirua. Ne olivat lehtokotiloita, Ahti kertoo.

Koska Ahti ei omien sanojensa mukaan käytä puutarhassaan myrkkyjä, hän päätti kerätä lehtokotilot. Samalla hän myös laski keräämiensä kotiloiden lukumäärän ja kirjasi sen kalenteriinsa.

– Ajattelin kokeilla, kuinka paljon näitä tarvitsee kerätä, että kanta alkaa romahtaa, Ahti sanoo.

Kerääminen omalta pihalta alkoi kesäkuun alkupuolella.

– Ensimmäisellä viikolla sain lehtokotiloita 1 448. Kesäkuun 19. päivänä niitä oli 1 972, mutta jo juhannusaattona kanta romahti. Silloin ei tullut enää kuin 20, Ahti selailee kalenterimerkintöjään.

– Sen jälkeen ei mitään ongelmaa koko kesänä, hän jatkaa.

Kaikki lehtokotilot Ahti keräsi vain omalta pienehköltä pihaltaan Keravan Sompiossa.

– 2 127 näyttää olevan koko yhteissumma. Se on paljon, kun ajattelee, minkä kokoiselta alueelta. Kerääminen tehosi. Kanta romahti, hän sanoo.

Seuraava ikävä vieras ilmeni Ahdin puutarhassa elokuun 15. päivänä viime vuonna. Espanjansiruetana oli löytänyt tiensä pihaan.

– Ajattelin, että voihan nenä. Rupesin miettimään, miten suojelen parhaiten tätä omaa pihaa. Tiesin, että tuossa Luhtaniitynojassa on massaesiintymä ja tällaisena luonnontieteilijänä aloin miettiä, että siihen kannattaa iskeä, Ahti kertoo.

Hän päätti ottaa pinsetit mukaan ja aloittaa heti. Ensimmäinen purkki oli aivan liian pieni.

– Heti laakista tuli 242, Ahti selaa kalenterimerkintöjään.

Aivan kuten lehtokotiloiden kohdalla, Ahtia kiinnosti espanjansiruetanoiden kannan mahdollinen romahtaminen. Hän alkoi kiertää samaa pientä lenkkiä. Jokainen keräilykierros kesti noin tunnin.

– Halusin selvittää, mikä vaikutus tällä keräämisellä on, Ahti kertoo.

Elo-syyskuun aikana Ahti kävi kaikkiaan yhdeksän kertaa saman kierroksen.

– Aloitin ensin iltaisin. Tulos oli noin 150–200 etanan välillä. Sitten yhtenä yönä oli ollut hyvä sade ja ajattelin, että lähden kiertämään tämän lenkin varhain aamulla. Tulos oli 407, hän kertoo.

– Elokuun 26. päivän aamuna tuli ennätys, 448. Edellisenä yönä oli satanut 50 ml vettä. Siinä tulikin jo purkin kanssa ongelma. Ne eivät oikein tahtoneet mahtua ja purkkikin rupesi painamaan, hän jatkaa.

Seuraavana päivänä Ahti löysi enää 90, vaikka sää oli edelleen suotuisa. Syyskuun puolivälissä Ahdin purkkiin tarttui vain 42.

– Kanta romahti. Kokonaismäärä, mitä keräsin oli 1 812.

Tänä vuonna Ahdin mukaan samoja massaesiintymiä ei enää ole.

– Tietenkin herää se kysymys, saadaanko nämä kokonaan häädettyä.

Ahti tunnustautuu ahkeraksi luonnonilmiöiden seuraajaksi ja vieraslajien torjujaksi. Hän teki työuransa Ilmatieteenlaitoksella meteorologina ja oli myös Ylellä tv-meteorologina kymmenen vuoden ajan.

Espanjansiruetanantorjuntaan Ahdilla on kaupungille viesti.

– Jos kaupunki haluaa tehdä jotain, niin tienvarsien ruoho kannattaa pitää leikattuna. Silloin niitä pystyy keräämään.

Etanoita voi tuhota sen sijaan kuka tahansa. Niiden tuhoamiseen hän antaa vinkit:

1. Aamuvarhainen on paras aika

Etenkin lehtokotiloiden poimiminen on helpointa varhain aamulla, sillä ne nousevat aamukasteessa lehtien pinnoille, joista niitä voi poimia kuin marjoja. Espanjansiruetanoiden keräämiseen varhainen aamu on parasta aikaa, mutta niitä voi poimia myös illalla.

2. Maan pitää olla kostea

Etanoiden kerääminen vaatii vähintään aamukasteen. Vesisateella on myös hyvä kerätä, sillä etanat nousevat esiin. Kuivalla kelillä ei kannata vaivautua.

3. Kerätessä pitää olla nopea

Espanjansiruetanoita on helpointa kerätä pinseteillä, mutta etanaan pitää osua kerralla. Muuten eläin menee kerälle ja poimiminen on hankalampaa. Grillipihdit säästää selkää.

4. Iske massaesiintymiin

Massaesiintymiin iskeminen vähentää tehokkaasti kantaa.

5. Kierrä samaa lenkkiä

Saman reitin kiertäminen palkitsee pidemmän päälle ja kantaa on mahdollista saada romahtamaan. Oman työn tuloksen näkee.

6. Etanat saa hengiltä keittämällä

Etanat kuolevat heti kuumassa vedessä. Kuolleet etanat voi heittää niille tarkoitettuihin roskiksiin tai sekajätteeseen.