Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaalamuseossa Kellokoskella saa "keulia" luvan kanssa – museoväki ideoi kauhuefektejä tihkuvan pyörätuolikummitusjunan

Isossa käännekohdassa museolla voi olla voimaannuttava ja terapeuttinen vaikutus. Tämän sai huomata Tuusulan museon amanuenssi Harri Nyman, kun vuonna 2017 yhden heinäkuisen viikon aikana Kellokosken sairaalamuseossa kävi 2 500 vierasta.

– Kellokosken sairaalan lopettamispäätös osui juuri tähän ajanjaksoon. Museo tarjosi menetyksen vastapainoksi paitsi arvostusta myös pysyvän muistinpaikan ja kunnianosoituksen katoavalle sairaalalegendalle. Se oli tärkeää sairaalastaan ylpeälle kyläyhteisölle, pohtii Nyman silloista asiakasryntäystä, joka vieläkin jaksaa hämmästyttää häntä.

Nyman tunnetaan Tuusulassa värikkäänä tarinankertojana ja ihmisiä kiinnostavien museotapahtumien ideanikkarina. Näistä ansioistaan mies palkittiin vuonna 2020 Tuusula-Seuran ruusulla.

Sairaalamuseo on ollut auki myös tänä kesänä ja huipennus on vasta tulossa. Nyman on yhdessä vastuuopas Hilpi Lyytikäisen kanssa ideoinut tapahtumaa, joka kurottaa ihmisiä jakavien kokemusten ja raja-aitojen yli.

Syntyi ajatus pyörätuoliradasta, joka toimisi hieman skeittiradan tyyliin. Idea vietiin astetta pidemmälle, ja tuloksena oli pyörätuolikummitusjuna, jota yleisö pääsee pian kokeilemaan.

Pienikin kynnys voi olla pyörätuolilla liikkuvalle este, mutta elämä on silti rikasta ja haaveet saavutettavissa.

– Meiltä pyydettiin tapahtumaa Pride-viikolle, ja heitin ilmaan ajatuksen pyörätuolikummitusjunasta, joka sallisi tasa-arvoisen ilon kaikille ihmisille heidän liikkumismahdollisuuksistaan huolimatta.

Nymanin ja Lyytikäisen mukaan pyörätuoliin joutuminen pelottaa ihmisiä. Taustalla on ajatus, että kuka tahansa voi joutua pyörätuoliin – pelätään epäonnista kohtaloa, ”huonoa karmaa”.

– Pienikin kynnys voi olla pyörätuolilla liikkuvalle este, mutta elämä on silti rikasta ja haaveet saavutettavissa. Tärkeintä on päästä henkisten esteiden ylitse.

Kellokosken sairaalamuseoon on invaramppi, joten sinne voi tulla omalla pyörätuolilla tai lainata sairaalan pyörätuoleja.

– Tuoleilla on myös lupa leikkiä, jopa keulia, sanoo Nyman ja näyttää mallia tulevalla pyörätuolikummitusjunaradalla, jonka yllä roikkuu Tuusulan kunnan nelosluokkalaisten askartelemia outoja öttiäisiä ja glitterperhosia.

Kummajaisia on katossa sadoittain. Lähempi tarkastelu paljastaa, että kummitukset ovatkin ystävällisiä. Niillä on menossa hassunkurinen karnevaalikulkue.

– Kauhuefektejä tulee toki lisääkin, lupaavat järjestäjät.

– Sitä kuinka erityisiä ja ihmeellisiä olemme, voi tunnustella Pride-etkojen pyörätuolikummitusjunassa ja samalla tutkia, miltä arki näytti mielisairaalassa muutama vuosikymmen sitten.

Esillä on muun muassa hoitajien asuja, hoitovälineitä ja potilaiden tekemää taidetta.

– Sairaalan vehreä ympäristö kauniine arvorakennuksineen on myös mainio paikka eväsretkelle, antaa Nyman vinkin taatusti erilaisille Pride-etkoille saapujille. Kummitusjuna sopii kaiken ikäisille. Paikalle voi tulla omalla pyörätuolilla tai kokeilla museon pyörätuoleja.

Sairaalamuseo on auki: Tuusulan taiteiden yön aikana pe 12.8. klo 18–22, la 13.8. klo 11-17 ja Tuusulan Pride-etkot to ja pe 1.–2.9. klo 16–20, la 3.9. klo 11–15. Museoon on vapaa pääsy. Vanha valtatie 198, 04500 Tuusula.