Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisille useita ilmoituksia itsensäpaljastajasta Keravalla ja Järvenpäässä – saattaa hakeutua myös alaikäisten seuraan

Keravalla ja Järvenpäässä liikkuneesta itsensäpaljastajasta on tehty useita ilmoituksia poliisille, ja Itä-Uudenmaan poliisi tutkii nyt tapausta.

Itsensäpaljastamisella tarkoitetaan seksuaalista häiriötä, jolle ominaista on pyrkimys saada mielihyvää paljastamalla omat sukupuolielimensä, tietyt ruumiinmuodot tai seksuaalinen toiminta muille ihmisille.

Poliisin tiedotteen mukaan itsensäpaljastaja saattaa hakeutua myös alaikäisten seuraan.

Poliisi muistuttaa, että alaikäisiin kohdistuneet seksuaalissävytteiset lähestymiset tai vastaavat on aina hyvä ilmoittaa poliisille. Siksi huoltajien on hyvä keskustella lasten ja nuorten kanssa, miten pitää toimia, jos kohtaa itsensäpaljastajan, koska tilanne voi olla lapselle hyvinkin traumaattinen.

– Jos kohtaa itsensäpaljastajan, on viisainta ja turvallisinta poistua paikalta välittömästi ja olla osoittamatta itsensäpaljastajalle huomiota. Ja soittaa heti hätäkeskukseen, rikoskomisario Krista Vallila neuvoo.

Vallila kehottaa muutoinkin aina itsensäpaljastajan kohdatessa ottamaan heti yhteyttä ensisijaisesti hätäkeskukseen eli soittamaan puhelinnumeroon 112.

– Ja mielellään välittömästi tilanteen tapahtuessa, eikä vasta tekijän poistuttua paikalta.

– Toki tilanteen yllättävyys voi hämmentää eikä silloin tule heti mieleen soittaa poliisia paikalle. Mutta vain hätäkeskukseen soittamalla poliisin on mahdollista reagoida tilanteeseen akuutisti. Saatujen havaintojen perusteella pystymme paremmin kohdentamaan valvontaa alueilla, Vallila sanoo.

Itsensäpaljastamisen rikosnimike on sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen ja siitä voi saada sakon tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Jos itsensäpaljastajan kohteena on lapsi, voi tulla rikosnimikkeeksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritys ja tällöin ovat rangaistuksetkin kovempia.

Poliisi muistuttaa myös, että on syytä jättää itsensäpaljastajaksi epäillyn henkilön kiinniottaminen viranomaisille, jotta ei itse syyllisty rikokseen.