Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etana-ankat Kaneli, Silver ja Oreo espanjansiruetanalounaalla Kellokoskella lauantaina

Tuusulan etana-ankat työskentelevät Kellokosken kirjaston lähettyvillä tulevana lauantaina 20. elokuuta kello 10–13 osoitteessa Kuntotaival, kertoo Tuusulan kunta tiedotteessaan.

Ankat torjuvat espanjansiruetanoita nauttimalla niitä lounaakseen. Lisäksi ankoille maistuu myös etanoiden munat, joita ne tonkivat maasta.

Haitallisiin vieraslajeihin kuuluvien espanjansiruetanoiden torjuntaprojekti on edennyt kesän aikana monin eri tavoin. Etanoiden esiintymisalueiden teiden varsia on niitetty, ja etanoita popsivat ankat ovat tehneet arvokasta työtään suurimmilla esiintymisalueilla. Aikaisemmin kesällä etana-ankat ovat olleet muun muassa Lahelassa, Mattilassa ja Jokelassa.

Tuusulan etana-ankkojen tehtävänä on tuoda myös etanaongelma asukkaiden tietoisuuteen.

Ankkojen etanansyöntitalkoot toteutetaan osana Tuusulan kunnan tämän vuoden osallistuvaa budjetointia.

Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji. Ne tuhoavat puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa. Hyvä keino torjua etanoita on pitää esiintymisalueet kasvillisuudesta matalana ja siistiä pois mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat.

Espanjansiruetanan tunnistaa muun muassa kuvan yksilöllä näkyvästä hengitysaukosta. 

Tuusulasta löytyy kesäaikana erityisesti etanoiden hävittämiseen varattuja roska-astioita. Niiden sijainnit löytyy osoitteesta www.tuusula.fi/vieraslajit.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kerää puolestaan havaintoja Tuusulan alueilla esiintyvistä vieraslajeista kuten espanjansiruetanoista. Omat havainnot voi käydä merkitsemässä vieraslajien paikannuspalveluun.