Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävimme täällä | Pyörällä fiilistellen läpi maalaismaisemien – Fillarihemmo Jani Kääriäinen vei ensikertalaiset gravelpyörälenkille ja sen jälkeen nauttimaan muurikkaletut laavulle

Kellokosken Ruukilla mäkeä alas viilettää viiden hengen porukka. Yhteistä heille kaikille on samanlaiset pyörät ja leveääkin leveämmät hymyt. Menossa on pyörävuokraamo Fillarihemmon matalan kynnyksen gravelpyörälenkki. Lenkki alkoi Nummenkylästä, ja se kiertää keskiuusmaalaisia maaseutumaisemia päätyen noin neljänkymmenen kilometrin ja parin tunnin polkemisen jälkeen takaisin lähtöpaikkaan.

Siellä vuorossa on afterbiket, mikä tarkoittaa, että Fillarihemmon omalla laavulla paistellaan nuotiolla muurikkalettuja kahvin ja hedelmien kylkeen ja fiilistellään matkan antia. Alkuun on pakko kysyä, että mikä ihme on gravelpyörä?

– Gravel on Lontoon kieltä ja tarkoittaa soraa. Tämä on siis sora- eli hiekkatiepyörä ja melkein samanlainen kuin entisaikojen cyclocross -pyörä, Fillarihemmo Jani Kääriäinen avaa.  

– Tämä näyttää maantiepyörältä, koska tässä on käyrät sarvet. Gravelpyörässä on kuitenkin maantiepyörää leveämmät haarukat, joten tähän mahtuu leveämpi rengas. Gravelpyöriiin on valittavissa iso valikoima erilaisia rengastuksia ajettavan maaston ja alustan perusteella, hän jatkaa.

Järvenpääläinen Mari Lindgren on gravelpyörän selässä ensimmäistä kertaa.  Hän on tähän saakka seurannut vierestä miehensä gravelpyöräintoilua.

Tässä mennään maaseutumaisia sora- ja peltoteitä ja erilaisia fiilistelypätkiä.

Jani Kääriäinen

– Olen pitkään ajatellut, että vitsi mitä välineurheilua, mutta nyt päätin kokeilla itsekin, hän nauraa.

Sen verran kokeilu innosti, että nyt Lindgren harkitsee jo oman gravelpyörän hankkimista.

– Kokeilen vielä hieman pienempää pyörää, ennen kuin teen päätöksen, hän tuumaa intoa äänessään.

Opastettu pyörälenkki osoittautui kokeilemisen arvoiseksi. Lindgrenin mieleen on erityisesti ympäristö, jossa matkaa taitetaan.

– Ihanat keltaiset pellot ja tietenkin myös erittäin hyvä seura, hän hymyilee.    

Jani Kääriäinen toteaa, että gravelpyöräily sopii kaikille.

– Se ei eroa hirveästi Alepaan pyöräilystä tai Tuusulanjärven ympäripyöräilystä. Tässä mennään maaseutumaisia sora- ja peltoteitä ja erilaisia fiilistelypätkiä. Gravelpyörällä voi mennä myös helpoille polulle.

Fillarihemmo on erikoistunut pyörävuokrauksen ohella erilaisiin opastettuihin retkiin ja kursseihin. Niitä on tarjolla niin aloittelijoille kuin kokeneimmillekin pyöräilijöille. Torstaina 26.8. on tarjolla kesän viimeinen matalan kynnyksen gravellenkki. Syksylle on suunnitteilla vielä ainakin kahden päivän maastopyöräilytapahtuma Mäntyharjulla sekä pidempi sähköpyörälenkki.

– Menkää hyvät ihmiset pyöräilemään. Se on todella siistiä, eikä katso aukiolo- tai vuodenaikaa. Sitä voi tehdä aina. Nyt alkaa syksyn matala valo ja ruskat ja kaikki hienot jutut, niin että todella kannattaa mennä, Kääriäinen kannustaa.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.