Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusoten koronatartunnat lievässä laskussa – suurin ilmaantuvuus on Järvenpäässä

Koronavirus on jäänyt kiertämään keskuuteemme. Rekisteröidyt koronatartunnat ovat hieman vähentyneet viime viikkojen aikana. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 605 tapausta 100 000:ta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Viime viikolla koronatartuntoja todettiin 532 ja edellisellä viikolla 678 kappaletta. Tartuntoja todettiin Nurmijärvellä 103 (135), Hyvinkäällä 161 (132), Tuusulassa 87 (145), Mäntsälässä 58 (65), Järvenpäässä 111 (183) ja Pornaisissa 12 (19). Alueen suurin ilmaantuvuus (662) on Järvenpäässä.

Keusote kertoo tiedotteessaan, että viime viikolla näytteitä otettiin 1459 kappaletta, ja näytteistä 36 prosenttia todettiin koronavirukseksi.

Keusoten akuuttiosastoilla on yhteensä 17 koronatartunnan saanutta, kun viikko sitten luku oli 13. HUSissa on hoidossa 58 koronatartunnan saanutta. Viime viikolla luku oli 65.

Herkästi tarttuvien Omikron-varianttien yleistyttyä viime vuoden lopussa koronatartuntojen määrä väestössä on jäänyt korkeaksi verrattuna epidemian aiempiin vaiheisiin. Kevään ja kesän aikana tartuntoja on ollut vähemmän kuin talvella. Tulevana talvikautena on mahdollista, että tartuntamäärät taas lisääntyvät.

 Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan.

Tiloja ja toimintoja sulkemalla tai tartunnanjäljityksellä ei voida estää epidemian jatkumista väestössä. Sosiaali- ja terveysministeriö on kesäkuun ohjauskirjeessään suositellut, että ravitsemusliikkeissä, henkilöliikenteessä ja yleisötilaisuuksissa toiminnan harjoittajat kuitenkin huolehtivat edelleen tilojen ja pintojen puhdistamisesta, käsien puhdistamisen mahdollisuudesta ja saapumisen ja oleskelun väljyydestä.

Keusotesta muistutetaan, että jokainen voi myös huolehtia omasta ja läheisten terveydestä noudattamalla tällä hetkellä suositeltavia toimintatapoja. Rokotukset suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta ja aikoja on hyvin saatavilla.

Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön.

– Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. Etäisyyden pitäminen auttaa suojaamaan tartunnalta sekä sinua että muita ihmisiä, esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvia, Keusote ohjeistaa tiedotteessaan.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voi yhä saada tartunnan.

Suojellakseen itseään rokottamattomien 15 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.

– Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista myös kunnollinen kuivaus, tiedottaa Keusote.

– Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä kosketa silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.