Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusulan kuudesluokkalaiset valkokankaalla – elokuva yksinäisyydestä koskettaa monin tavoin

Yksinäisyyttä käsittelevässä elokuvassa pohditaan, miten yksinäisyyden kanssa voi elää, ja mitä sille voi tehdä?

Riihikallion koulun oppilaat sekä Tuusulan seurakunnan nuorisotoimi ovat toteuttaneet yhdessä noin vuoden mittaisen projektin, jonka tuotoksena on syntynyt puolen tunnin mittainen lyhytelokuva Yksin. Elokuvan ensi-iltaa vietetään juhlallisesti seurakuntakeskuksella 1. päivä syyskuuta, jonka jälkeen se tullaan esittämään kaikissa Tuusulan koulussa. Koulukierroksen jälkeen teos siirtyy Youtubeen katsottavaksi.

Seurakunnan nuorisotoimi on aikaisemmin tuottanut kaksi elokuvaa yhteistyössä Tuusulan Paijalan koulun kanssa. Elokuvassa Kirkkiksen kierros kirkonrotta kiertää tandemilla ympäri Tuusulaa yhden koulun oppilaan kanssa. Elokuvassa Paluu Tuusulaan taasen Martti Luther on palannut yllättäen Tuusulaan.

Kaikissa elokuvaprojekteissa mukana olleella nuorisotyön ohjaaja Tommi Aulasmaalla oli alkuun idea elokuvasta, joka käsittelee yksinäisyyttä.

– Yksinäisyys on ollut pinnalla paljon, sillä eri ikäiset ihmiset ovat yksin. Käsittelemme yksinäisyyden kokemusta, miten me elämme sen kanssa ja mitä sille voi tehdä, Aulasmaa valottaa.

Idean saatuaan Aulasmaa oli yhteydessä Riihikallion koulun luokanopettaja Hanna Seppäseen ja tiedusteli, josko he olisivat kiinnostuneita lähtemään mukaan toteuttamaan yhteistä elokuvaproggista.

– Mukana on ollut kolme luokkaa, joista yksi on musiikkiluokka ja kaksi tavallista kuudetta luokkaa. Tämä on ollut ihana projekti, sillä tässä ovat ihan kaikki olleet mukana, Seppänen kertoo.

Käsittelemme yksinäisyyden kokemusta.

Kahdessa aikaisemmassa elokuvassa roolipuheella on ollut suuri merkitys. Uusimassa tuotoksessa sen sijaan katsojaa puhutellaan kuvan ja musiikin kautta.

Luokanopettaja Siiri Ekström on säveltänyt ja sanoittanut elokuvaan musiikkia muusikkomiehensä kanssa.

– Sanoitukset ovat tulleet meidän oppilailta, eli ne ovat aitoja musiikkiluokkalaisten ajatuksia, joiden pohjalta olen kirjoittanut sanat, hän kertoo.

Elokuvan käsikirjoitukseen on osallistunut myös elokuvan ohjannut, kuvannut ja leikannut keravalainen video- ja valokuvaaja Tapani Romppainen.

– On hienoa nähdä ammattilaisen tekemää työnjälkeä, joka on kuvattu kunnon kameralla. Tapani on todella taitava, Aulasmaa kiittelee.

Päähenkilön mummoa esittävä Ritva Primetta lähti projektiin mukaan aivan yllättäen.

– Kun lähdin mukaan, en oikein edes tiennyt, että mihin tämä johtaa. Pian huomasin, että tämä ei olekaan mikään pikkujuttu, mutta olen kyllä nauttinut. Yksinäisyys ilmenee erilaisten ihmisten tarinoiden kautta, Primetta kertoo.

Primetta katsoo nykyään uutta kokemusta rikkaampana aivan eri silmällä kotimaisia elokuvia.

– Nyt tiedän, miten paljon yhden lyhyen kohtauksen kuvaamiseen menee aikaa. Hioimme yhtä vilkutuskohtaustakin monen monta kertaa, hän muistelee.

Kuudesluokkalaiset Kira Koskinen, Sofia Sinkonen ja Elsa Lehto on ovat isommissa rooleissa elokuvassa. Koskinen on kiusaaja, Sinkonen on päähenkilö, eli yksinäinen tyttö ja Lehto esittää päähenkilön parasta kaveria, joka muuttaa pois.

Hauskoja muistoja pulpahtelee mieleen, kuten se, kun kuvattiin talvea, vaikka oikeasti oli kesä. Sinkonen oli 32-asteisessa mummon asunnossa pukeutunut farkkuihin, pitkähihaiseen ja pipoon.

– Välillä kohtaukset, joissa meidän piti katsoa toisiamme silmiin, piti ottaa kymmenen kertaa, kun meitä aina alkoi naurattaa, Sinkonen muistelee huvittuneena.

Samalla kun elokuvaa esitetään Tuusulan kouluissa, tekijät haluavat haastaa pohtimaan, miten jokainen voisi vähentää kokemusta yksinäisyydestä omassa vaikutuspiirissään.