Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö? Sähkökitaran rakentaminen voi kestää 12 kuukautta – Olli Viitasaari, 39, tekee soittimia käsityönä Järvenpäässä

Järvenpään keskustassa sijaitsevassa verstaassa järvenpääläinen Olli Viitasaari pitää käsissään kitaran kaulaa ja runkoa. Osista on vielä tänä vuonna valmistumassa puoliakustinen sähkökitara Yhdysvalloissa asuvalle asiakkaalle.

Viitasaari rakentaa käsityönä kitaroita, bassoja ja muita kielisoittimia. Hän perusti oman Viitasaari Instruments -yrityksen vuonna 2012.

– Minua ovat aina kiinnostaneet soittimet, laitteet ja niiden toimintaperiaatteet. On ollut kiehtovaa päästä itse vaikuttamaan soitinten ominaisuuksiin. Soitinrakentajan työ vaatii paljon keskittymistä – oli kyse yksityiskohdista tai laajojen kokonaisuuksien hahmottamisesta – mutta myös ymmärrystä materiaaleista, työstötekniikoista, eri soittimista, soittajista ja musiikkityyleistä.

Keravalaistaustainen Viitasaari on opiskellut soitinrakentajaksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Hän edustaa erikoisalallaan Keravan maineikasta musiikkiperinnettä, sillä vuosituhannen alussa hän opiskeli kitaransoittoa Keravan musiikkiopistossa.

– Olemme yhä tekemisissä opettajani Immo Lehdon kanssa, ja olen huoltanut opiston soittimia. Pääsin opistoaikoina soittamaan monenlaista musiikkia eri projekteissa. Jokaista juttua varten pääsi aina miettimään, minkälainen soitin, efektipedaali tai vahvistin toimisi siinä parhaiten. Se antoi aika laajan kuvan musiikista ja auttaa minua yhä tänä päivänä työssäni.

Olli Viitasaarella on kaksi eri sähkökitaramallia, joiden pohjalle kitarat yleensä rakentuvat asiakkaiden yksilöllisten toiveiden mukaisesti. Yksittäisten soittimien hinnat alkavat noin 3 000 eurosta.

Sähkökitaran historia on alle sadan vuoden mittainen, ja soitin on pääperiaatteiltaan ja ulkonäöltään pysynyt melko samanlaisena 1950-luvulta lähtien. Viitasaari vaalii osaltaan perinteitä. Soitinrakentajan kädenjälki pääsee näkyviin sähkökitaran kaulassa, rungossa ja otelaudassa, jotka valmistetaan puusta ja joita työstetään ja muotoillaan perinteisillä puusepän menetelmillä.

– Periaatteessa kitarani voisivat olla 70 vuotta sitten valmistettuja. Haluan kuitenkin, että kitaroissani on myös moderneja yksityiskohtia ja että ne taipuvat moneen, hän luonnehtii.

Kitaran rakentaminen vie 9–12 kuukautta. Työvaiheita on paljon, laskutavasta riippuen 100–150.

– Vaikeinta on tehdä soitin, joka on kaikin puolin tasapainossa – niin soinnillisesti kuin esteettisestikin. Välillä on tosi haastavaa saada kitarasta juuri sellainen kuin asiakas toivoo.

Kitaroidensa materiaalit Viitasaari valitsee yleensä kuudesta puulajista. Ulkomaiset ruusupuu ja eebenpuu ovat perinteisesti suosittuja hyvien sointiominaisuuksiensa sekä komean tumman ulkonäkönsä vuoksi. Viitasaari haluaa kuitenkin siirtyä käyttämään yhä enemmän kotimaista puuta: koivua, kuusta, vaahteraa ja leppää.

– Puulaji vaikuttaa soinnin sävyyn ja ulkonäköön, mutta myös kitaran painoon. Oma näkemykseni on, että kitaran pitäisi olla kevyt.

Sopivaa soitinpuuta löytyy aivan kotikulmiltakin. Viitasaari pääsee toisinaan hyödyntämään myrskyn tai metsurin kaatamia puita.

– Pelkästään Järvenpäässä olisi riittävästi puuta koko loppu-urani tarpeisiin, 39-vuotias soitinrakentaja aprikoi.

Olli Viitasaaren asiakkaat ovat sekä harrastajia että ammattimuusikoita, pääasiassa Suomesta. Soittimia häneltä ovat tilanneet muun muassa järvenpääläinen steel-kitaristi Olli Haavisto sekä Olavi Uusivirran kitaristina toiminut Timo Kämäräinen.

– On aina todella hienoa nähdä ja kuulla soittimiani soitettavan – oli se sitten keikalla, studiossa, televisiossa tai kotisohvalla. Parasta on, kun asiakas tykkää ja on kuin kotonaan soittimen kanssa, Viitasaari hymyilee.