Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kysymykset | Anu Hälvä on kuullut kymmenittäin hulluja juttuja itsestään – "Otetaan yksi esimerkki..."

Mikä elämässäsi on parasta juuri nyt?

– Se, että henkilökohtaisessa elämässäni kaikki on hyvin, vaikka valitettavasti niin ei maailman- ja kansanpoliittisesti olekaan.

Mikä on rohkein asia, jonka olet koskaan tehnyt?

– Olen kulkenut omia polkujani, ja tehnyt paljon vaikeitakin valintoja elääkseni oman näköistäni elämää.  En ole antanut muiden sanella sitä, mitä olen tai teen. Välillä se on vaatinut sisua ja paksua nahkaa.

Mikä Keravan Oopperan Viulunsoittaja katolla -projektissa on yllättänyt sinut?

– Ei ehkä yllättänyt, mutta ihailen aina harrastajien kanssa töitä tehdessä sitä, miten he oman työpäivän päälle tulevat harjoituksiin ja jaksavat olla niin innostuneita ja hyvällä mielellä. He ovat lisäksi todella taitavia.

Olen aina ihaillut jo edesmennyttä äidinäitiä.

Jos et saisi ohjata, laulaa tai näytellä, mitä tekisit?

– Olisin luultavasti jonkinlainen terapeutti tai ihmisten hoitaja. Olen kiinnostunut ihmisen psyykestä.

Mikä hetki on ollut käänteentekevä elämässäsi?

– Äidiksi tuleminen, mutta myös lähes 40 vuotta sitten Tampereen Teatterista tullut soitto, jossa kysyttiin, tulenko heille töihin. Sillä reissulla olen edelleen. Jos olisin nähnyt kyseisen työpaikkailmoituksen lehdessä, en olisi sinne varmaankaan hakenut. Ammatti valitsi minut, enkä minä ammattia.

Milloin olet onnellisimmillasi?

– Sellaisena hetkenä, kun minusta tuntuu, että minulla on kaikki mitä tarvitsen. Enkä silloin ajattele maallista mammonaa. Se tila voi olla hyvin euforinen. Hyvin usein tämä tapahtuu mökillä, rantasaunassa.

Mikä on oppi, jonka haluat siirtää eteenpäin lapsillesi?

– Haluan opettaa heille periksiantamattomuutta, rehellisyyttä ja toisten ihmisten kunnioittamista. Periaatteeni on se, että kaikkia kohdellaan samalla tavoin, kerjäläisestä kuninkaaseen.

Mikä on hassuin asia, jonka olet kuullut itsestäsi?

– Voi hyvänen aika, näitä on niin paljon. Aivan hulluja juttua on kymmenittäin. Mutta otetaan yksi esimerkki. Silloinen mieheni sai keuhkokuumeen ja menin katsomaan häntä Jorvin sairaalaan. Oli tuulinen ja aurinkoinen päivä, ja minulla kun on hyvin herkät silmät, käytin luonnollisesti aurinkolaseja. Siinä heti sisään mennessä oli opastaulu, josta katsoin, millaista viivaa lähden seuraamaan osastolle päästäkseni. Aurinkolasit olivat sen pienen hetken sisällä päässäni. Pian eräässä juorulehdessä luki, että olin seissyt Jorvin sairaalan aulassa aurinkolasit päässäni tullakseni tunnistetuksi. Tälle kyllä nauroin kunnolla. Keksin aika monta parempaa paikkaa, joissa tulee taatusti nähdyksi, jos sitä haluaa.

Ketä ihailet?

– Olen aina ihaillut jo edesmennyttä äidinäitiä. Hän oli sydämeltään erittäin viisas ja avarakatseinen ihminen. Hän oli sen ajan lapsia, ettei hänellä ollut mitään ihmeellistä koulutusta, mutta älliä oli päässä valtavasti. Lisäksi hänessä oli mieletöntä periksiantamattomuutta. Usein ajattelen, että mummo selviäisi tästä, joten minäkin selviän.