Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huurinaisten hektinen lapsiperhearki vaihtui välivuoteen pohjoisessa – keravalaisperheen elämä yksinkertaistui Lapissa

Nuorgam on Heikin, Annan, Lailan, Heilin ja Wäinön kotikylä seuraavan vuoden ajan.

– Olen haaveillut maalle muuttamisesta pitkään. Ajattelin, että jos mentäisiin, niin sitten ihan pohjoiseen asti. Aloin väläyttelemään Heikille joskus vuosi sitten, että mitä jos lähdetään vuodeksi muualle, Anna Huurinainen kertoo.

Utsjoen kirkonkylä ja Lapin kaunis kesä olivat jääneet Annaan mieleen aiemmasta reissusta. Viimesyksyinen kysely mahdollisesta välivuodesta utsjokelaisten Facebook-ryhmässä poiki viestejä, joissa suositeltiin Utsjoen kuntaan kuuluvaa Nuorgamia.

– En lämmennyt Annan ajatukselle heti. Pari kuukautta piti sulatella ja sitten se alkoi tuntumaan hyvältä idealta. Maisemanvaihdos ja vaihtelu arkeen oli tervetullutta, Heikki Huurinainen kertoo.

Heikin arkiaamut alkoivat Keravalla kolmen lapsen kuljetuksella eri kouluihin. Lapsiperheen arki kuljetuksineen ja harrastuksineen oli hektistä ja kuormittavaa.

– Siinä meni tunnista kahteen tuntiin ennen kuin pääsin edes aloittamaan töitä, it-alalla työskentelevä Heikki kertoo.

Jatkossakin uskaltaa toteuttaa rohkeammin unelmiaan.

Lopullinen paikka välivuoden viettoon löytyi, kun Anna sai joulukuussa vinkin Nuorgamissa vuokrattavasta talosta. Hiihtolomalla perhe ajoi 1300 kilometriä katsastamaan mahdollista uutta kotia. Käkikelloa muistuttava omakotitalo vei Huurinaisten sydämet ja vuokrasopimus tehtiin heti.

– Kävi vielä niin, että sairastuttiin koronaan siinä matkalla ja oltiin koko viikko sisällä. Saatiinpahan kunnolla tutustua uuteen kotiin neljän seinän sisällä, Anna nauraa.

Keravan kotiin löytyi vuokralaiset lähipiiristä ja Huurinaisten työkuviotkin järjestyivät helposti. Heikin etätyöpiste muutti perheen mukana. Varhaiskasvatuksessa työskennellyt Anna sai koulunkäyntiavustajan paikan Nuorgamin koulusta. Siellä opiskelevat myös perheen 11-, 10- ja 8-vuotiaat lapset.

– Koulu on kilometrin päässä. Sinne meidän perheestämme neljä viidestä reissaa joka aamu. On tosi kiva, kun näen töissä samalla, miten omat lapset pärjäävät, Anna iloitsee.

Lapset olivat alusta asti innoissaan välivuodesta. Pienessä kylässä sana kiirii nopeasti, ja paikalliset lapset hakeutuivat nopeasti Huurinaisten pihaan tutustumaan uusiin kavereihin.

– Ei me välttämättä teinejä olisi saatu lähtemään, että nyt oli siinäkin mielessä oikea aika, Heikki toteaa.

Harrastuksistakaan ei ole tarvinnut luopua, Wäinö jatkoi jalkapalloa Norjan puolella. Laila ja Heili aloittivat akrobatiaharjoitukset omalla kylällä. Koko perheen yhteinen luontoharrastus on saanut Nuorgamissa uudet mittasuhteet.

– On tehty reissuja sekä Utsjoen alueella että Norjan puolella. On ollut yllättävää huomata, miten pitkiäkin matkoja lapset jaksavat kulkea, Anna sanoo.

Kuulostaa siltä, että kaikki on sujunut kuin Strömsössä?

– Tämä meni niin hyvin, että varmasti jatkossakin uskaltaa toteuttaa rohkeammin unelmiaan, Anna hymyilee.