Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävimme täällä | Lämpimiä voileipiä ja kisaamista yhdessä

Kesätauon jälkeen ovensa avanneessa Ahjon kylätalossa on vain hyvä, kun kaksi tuntia tuntuu kahdelta tunnilta, sillä tekemistä on niin paljon.

Pingispallo pomppaa pöydän kautta ilmaan ja päätyy lähes suoraan ohjaaja Mira Laaksosen käsiin. Laaksonen palauttaa pallon pelaajille, jotka jatkavat vauhdikasta pelihetkeä iloisen naurun säestämänä. On maanantai ja kello on hieman yli neljä. Ahjon kylätalossa on menossa 3–6 -luokkalaisten toimintailtapäivä.

Se tarkoittaa, että kello kolmesta viiteen varhaisteinit valtaavat paikan ja touhuavat kuka mitäkin yhdessä ja erikseen. Yksi ryhmä on asettunut mukavasti säkkituoleihin pelikonsolit kädessään, toinen porukka istuu juttelemassa pöydän ääressä irtokarkkipussejaan rapistellen.

Viivi Riippa ja Nelli Lukki suunnittelevat lautapelihetkeä.

– Haluaisimme ehkä pelata Haaste 2:ta, mutta siihen tarvitaan vielä kolmas pelaaja, tytöt pohtivat.

Viivi on paikalla kolmatta kertaa, Nelli toista. Molemmat aikovat tulla jatkossakin mahdollisimman usein, sillä iltapäivä kuluu mukavasti muun muassa tanssipeliä ja pingistä pelaten. Kännykkäkin unohtuu kokonaan.

– Kahden tunnin aikana käytämme kännykkää ehkä viiden minuutin ajan, tytöt laskeskelevat.

Sanotaan, että aika kuluu nopeammin, kun on oikein hauskaa. Tätä eivät Viivi ja Nelli allekirjoita. Heistä olisi tylsää, jos aikaa olisi vähemmän tai se edes tuntuisi siltä.

– On hyvä, että kaksi tuntia tuntuu kahdelta tunnilta, kun täällä on niin kivaa ja paljon tekemistä, Nelli hymyilee.

Nuoriso-ohjaaja Milla Seppänen on kylätalon vastaava ja vastaa myös sen nuorisotoiminnasta. Hän kertoo, että aina maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin tilassa on nuorisotoimintaa saman kaavan mukaan; ensin on esiteinien vuoro sitten nuorisotilan täyttävät 13–17-vuotiaat.

Molemmissa vuoroissa tehdään aika lailla samoja asioita eli pelaillaan ja jutellaan.

– Pyrimme tekemään paljon asioita yhdessä. Järjestämme erilaisia kilpailuja jo olemassa olevilla peleillä tai kehittelemme yhdessä uusia, Seppänen kertoo.

Lapsia ja nuoria kuunnellaan ja toimintaa kehitetään sen mukaan.

– Viime viikolla teimme lämpimiä voileipiä yhdessä, kun sitä oli toivottu.

Kylätalo avattiin virallisesti vuonna 2021, mutta toimintaa jouduttiin rajaamaan suositusten mukaisesti. Tänä syksynä toiminta on kesätauon jälkeen jatkunut normaalisti.

– Nuoret ovat kommentoineet, että ihana kun tänne taas pääsee, Seppänen kertoo.

Keskiviikkona 14.9. pidetään kylätalolla avoimet ovet. Kello 15.00–21.00 välisenä aikana voi tulla paikan päälle katsomaan, mitä kaikkea talolla on nuorille tarjolla.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.