Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko Suomen kaunein koti Keravalla? – Kirsi tykkää simppelistä tyylistä: "Olen 60-luvun lapsi ja viihdyn ruskean värin keskellä"

Onko koko Suomen kaunein koti Keravalla? Suomalaisten koteja on monenlaisia sisustustyyliltään ja arkkitehtuuriltaan. Mutta mikä niistä on kaunein?

Suomen kaunein koti -sarjaan on valittu monta kaunista ja asukkaidensa näköistä kotia eri puolilta Suomea. Mukana on koteja viime vuonna valmistuneista taloista aina 1800-luvun historiaa huokuviin koteihin, ja sisustuksen värikkäistä vaahtokarkeista pastillisävyisiin tunnelmiin.

Olohuoneen seinältä voi löytyä vaikkapa maalaistalon huutokaupasta löytynyt possun ruokakaukalo. Suomalaisten rakastamassa sarjassa katsojat pääsevät ihailemaan asumista maaseudun rauhassa tai näkemään myös aivan uusia koteja trendikkään moderneilla asuinalueilla. Suomen kaunein koti palkitaan 10 000 eurolla.

Yksi sarjassa mukana olevista kodeista on Kirsi ja Jari Vornasen skandinaavisen selkeä koti keravalaisella asuinalueella hieman kaupungin keskustan ulkopuolella. Kirsille tuli yllättäen Instagramin kautta pyyntö osallistua mukaan ohjelmaan.

– Soittaja osasi sen verran hyvin suostutella, että päädyin esittämään asian miehelle.

Kun puolisokin näytti ohjelmalle vihreää valoa ja täysi-ikäiset lapset komppasivat, asia oli sillä selvä. Talo on Kirsin miehen rakentama ja yhdessä he ovat muokanneet huonejärjestystä mieleisekseen. Esimerkiksi ruokailutilan erikoisuus on pyöreä seinä.

Vornasten vuonna 2000 rakennettu koti edustaa Kirsin mukaan "siistiä ja simppeliä" tyyliä, josta he molemmat ovat aina tykänneet.

Mies haluaisi vielä kesämökin, mutta olen toistaiseksi torpannut ajatuksen, koska kodissa ja pihassa on ihan riittävästi töitä.

– Olen 60-luvun lapsi ja viihdyn ruskean värin keskellä, talon emäntä naurahtaa.

– Vaikka ihailen valkoisia koteja, en osaisi olla itse sellaisessa.

Viimeisin iso remontti oli kaksi vuotta sitten ja siinä vaihdettiin keittiön kaapisto ja parketti betonilattiaan. Keväällä he remontoivat kylpyhuoneen ja saunan.

– Olohuoneen ja ruokahuoneen lattia vaihtui betonivaluksi, mutta eteisen rimaseinä on aito ja alkuperäinen, vaikka sen maalaamista valkoiseksi on joskus pohdittu.

Kodissa on useita vanhoja esineitä, joista moni on peräisin Jarin Tohmajärven mummolasta. Osa tavaroista on huutokaupoista ja kirpputoreilta, sillä Kirsi tykkää kierrättämisestä.

Kirsin mukaan kotona on hyvä olla, kun paikat ovat kuosissa ja järjestyksessä. Myös asuinalue on viihtyisä, siitä hyvänä esimerkkinä ovat naapuruston yhdessä tekemät etelänmatkat. Myös perheen poika on tykästynyt alueeseen, sillä hän rakentaa puolisoineen kotia melkein "kotikadun" toiselle puolen.

– Ja tytärkin osti asunnon Keravalta, eli hyvin olemme keravalaistuneet, kun muutimme kaupunkiin vuonna 1999.

– Mies haluaisi vielä kesämökin, mutta olen toistaiseksi torpannut ajatuksen, koska kodissa ja pihassa on ihan riittävästi töitä. Nurmikon leikkausta ja haravointia on sopivasti, mutta ei onneksi kitkemistä, koska tontti on sen verran kallioinen.

– Hyötypuutarhaa minulla ei enää ole, koska se harrastus lopahti aikoinaan. Oma pieni porkkanamaa olisi kyllä kiva olla olemassa.

Satoakin Kirsin puutarhasta syksyin löytyy. Siitä pitävät huolen kirsikka- ja luumupuut, joita Kirsi tosin kuvailee pieniksi ja näivettyneiksi.

Vornasten talossa on vesikiertoinen lattialämmitys ja vesi lämpiää tietenkin sähköllä. Sähkölaskut ovat olleet aika korkeita, vaikka huonelämpötila pidetään kahdeksassatoista asteessa.

– Ensi talvena on mietittävä tarkkaan, missä kaikessa voi säästää, kun sähkö kallistuu.

Kirsi ompelee työkseen iltapukuja ja hääpukuja helsinkiläisessä liikkeessä, jossa hän on viihtynyt jo 33 vuotta. Mittatilauspukuja liikkeessä ei enää tehdä. Koronan aikaan juhlat olivat jäissä, ja pukujen kysyntä vähäistä.

Jonkun aikaa liike oli täysin kiinni, mutta nyt pukujen menekki on taas kasvussa. Ihmisillä on tarve juhlia, kun koronasta on päästy eroon.

Vornasen perheen talo tullaan näkemään tämän syksyn Suomen kaunein koti -tuotantokaudella MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Esitysaika on 4. lokakuuta. Voit äänestää suosikkiasi kilpailun voittajaksi täällä.

Päivitetty 2.11. klo 10.48: Lisätty linkki, jossa voi äänestää Suomen kaunein koti -kauden voittajaa.