Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävimme täällä | Kun tietää ennalta vähemmän, saa irti enemmän – pakopelihuoneessa pieni kriittisyys on aina paikallaan

Yhteistyössä on voimaa, mutta kaveria kannattaa aina epäillä.

Älä osta sikaa säkissä, neuvoo vanha sanonta. Pakopelihuoneiden kohdalla tämän neuvon voi viskata romukoppaan, sillä mitä vähemmän tietää, sen paremmin tuote toimii.

Järvenpäässä sijaitseva Exitcenter on jo sijainniltaan sellainen, että kohti sen ulko-ovea kävellessä alkaa jännittää. Ei siksi, että matkalla olisi mitään pelottavaa, vaan siksi, paikkaa joutuu hieman etsimään. Mutta vain hieman ja juuri sen verran, että pelinystyröitä alkaa sopivasti kutkuttaa.

Exitcenterissä on neljä erilaista pakohuonetta. Niistä ei voi oikeastaan kertoa paljoa muuta, kuin nimet.

– Deep Lab on sekoitus Neuvostoliiton nostalgiaa ja itäblokin dystopiaa, Major Malfunctionissa ollaan unohtuneessa tukikohdassa. High Stakes on salakapakka ja Forgotten Pharaossa ollaan faaraon haudalla, yrittäjä Mikko Hiltunen paljastaa varoen.

Sisäpelien ohella yritys tarjoaa ulkopelejä. Paronittaren Perintö -elämyspeli pelataan ohjatusti puistossa Järvenpään Vanhankylänniemessä.

– Lisäksi meillä on pari erilaista mobiilipeliä, jotka tilataan Exitcenterin verkkokaupasta. Ne voi pelata itselleen sopivana ajankohtana, toinen Järvenpään keskustassa, toinen Vanhankylänniemessä.

Ihan pienille lapsille pakopelit eivät sovi, ainakaan ilman vanhempia pelattavaksi. Hiltusen mukaan hyvä minimi-ikä itsekseen pelaaville on se, että peruskoulu on käyty ja pari vuotta elämää koettu siihen päälle.

– Yhden suhde yhteen jako toimii, kun mukana on sekoitus lapsia ja aikuisia. Lapset tarvitsevat projektinjohtajia. He ovat esimerkiksi etsimisessä usein aikuisia parempia, mutta tarvitsevat ohjausta. Pakopelit vaativat pitkäjänteisyyttä.

Hiltusen ohje pelaamaan lähtevälle on se, että kaikki kannattaa kyseenalaistaa. Aloittelijan suurin virhe on usein se, että hän ei osaa epäillä tarpeeksi.

– Pieni kriittisyys on pakopeleissä aina paikallaan. Kovin kriittiseltä ei meno enää kuitenkaan vaikuta, kun Törnqvistin perhe pakenee Deep Labista. Huoneesta purkautuu ulos naurava nelikko, joka iloitsee yhdessä siitä, että he suorittavat pelin onnistuneesti.

– Oli kivaa, toteaa 10-vuotias Teo.

– Ja helppoa, jatkaa 12-vuotias Emma.

Isä Marko ei helppoutta allekirjoita ja Emmakin myöntää, että peli tuntui sopivan helpolta siksi, että äiti ja isä olivat mukana.

– Peli oli kiva. Siinä oli sopivasti haastetta, mutta ratkaisut lopulta löytyivät eikä tarvinnut jäädä hirveän kauaksi jumiin mihinkään, äiti Tiia pohtii.

Marko toteaa, että vinkit tulivat juuri sopivissa kohdissa.

– Ja lasten apu oli ihan suunnatonta. He keksivät siellä vaikka mitä, vanhemmat kehaisevat.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.