Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi kännykän 112-sovellus ei tiedottanut kaikille lähistöllä olleille Järvenpään vaarallisesta kemikaalivuodosta?

Useat Järvenpäässä Wärtsilän teollisuusalueen vaikutusalueella asuvat ja liikkuneet kaupunkilaiset ovat kokeneet maanantaina sattuneen kemikaalivuodon tiedottamisen puutteelliseksi.

Onnettomuus sattui Kierto Ympäristöpalvelut Oy:n vaarallisten jätteiden ja ongelmajätteiden käsittelylaitoksella Levysepänkujalla.

Lähistöllä liikkui pelastuslaitoksen kuulutusauto, mutta sen puheesta ei saanut selvää.

Muun muassa yksi toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö koki vaaratiedottamisen epäonnistuneen.

Hän kertoo asuvansa vajaan vajaan kilometrin päässä tapahtuneesta kemikaalionnettomuudesta ja alle puolen kilometrin päässä Järvenpään pelastuslaitoksesta.

– Noin kello 18 lähtivät ensimmäiset pelastusyksiköt liikkeelle. Kello 18.07 tuli ilmoitus peto-mediaan (pelastustoimen mediapalvelu) vaarallisen aineen onnettomuudesta. Vasta kello 19 aikaan tiedotettiin valtakunnallisesti. Yleisen vaaran hälytys kesti alle viisi sekuntia ja tiedotteesta ei saanut mitään selvää.

– Tietämättämme hengitettiin sitä ainetta tunnin ajan, hän jatkaa.

Se mitä vaarallinen aine oli, selvisi hänelle vasta yli kaksi tuntia tapahtuneen jälkeen.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa 112-sovelluksen käytöstä, mutta moni ihmettelee, ettei maanantaina saanut 112-sovellukseen vaarasta ilmoitusta. Osa sai ilmoituksen ja osa ei.

Terhi Karhuniemi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen viestinnästä kertoo, että mikäli onnettomuudesta ei tullut tietoa sovelluksen kautta, oli siihen ongelmana se, että puhelimessa paikannus ei ole päällä tai että sovellusta ei ole päivitetty.

Jos automaattipäivitykset eivät ole käytössä, päivityksen saa asennettua sovelluskaupasta etsimällä 112 Suomi -sovelluksen ja painamalla päivitä-painiketta.

Muutakin huomioitavaa sovelluksen käytössä on.

Esimerkiksi jos puhelin on äänettömällä, niin tiedotteista ei kuulu äänimerkkiä. Ilmoitukset kuitenkin ilmestyvät puhelimen näytölle.

Ilmoitus voi jäädä tulematta esimerkiksi, jos puhelin on virransäästötilassa.

Mikäli tiedottava viranomainen ei määrittele julkaisusädettä, julkaistaan alueellinen tiedote 20 kilometrin säteelle tapahtumapaikasta. Ilmoituksen saa myös silloin, kun siirtyy alueelle, missä tiedote on voimassa.

Ilmoituksen saa myös siinä tapauksessa kun henkilö siirtyy tiedotteen alueelle vasta tiedotteen julkaisemisen jälkeen. Viive on noin 10–15 minuuttia puhelimen ja käyttöjärjestelmän ominaisuuksista riippuen.

Paikannustarkkuuteen vaikuttavat muun muassa käynnissä olevat sovellukset, laitteessa olevat anturit ja käyttäjän omat asetukset.

Sovellusta voi käyttää, vaikka mobiilidatayhteyttä ei ole saatavilla.

112-sovelluksen käytöstä löytyy tietoa verkosta:

https://112.fi/usein-kysyttya

112 Suomi -mobiilisovellus on turvallisuusviranomaisten suosittelema sovellus, jonka voi ladata omaan puhelimeen sovelluskaupasta (App Gallery, Google Play, App Store).

Sovellus lanseerattiin kesällä 2015 ja sillä on noin 2 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

Sovellus on vuoden 2021 alusta alkaen lakiin kirjattu vaaratiedotekanava.

Päivitetty 20.9. klo 13.11: tekstiin lisätty, milloin palvelu otettu käyttöön ja että sillä on 2 miljoonaa aktiivista käyttäjää.