Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukes epäilee työvirhettä Järvenpään kemikaalionnettomuudessa – tutkinta alkaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tänään nimittänyt tutkintaryhmän selvittämään Järvenpäässä maanantaina 19.9.2022 sattunutta vaarallisten jätekemikaalien käsittelyyn liittyvää onnettomuutta, jossa loukkaantui kaksi työntekijää, kertoo Tukes tiedotteessaan.

Tutkintaa tehdään yhteistyössä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa.

Tukes epäilee työvirhettä. Onnettomuuskohteessa varastoidaan, käsitellään tai toimitetaan edelleen käsiteltäväksi teollisuudesta tulevaa vaarallista kemikaalijätettä.

Yrityksessä oltiin käsittelemässä sekahappojätettä, ja tarkoituksena oli neutraloida sitä kalsiumhydroksidin vesiliuoksella, eli kalkkimaidolla.

Onnettomuustilanteessa happojätettä ei pumpattukaan kalkkimaitoa sisältäneeseen reaktoriin vaan toiseen reaktoriin, jossa oli aikaisemmista neutralointireaktioista jäänyttä suolasakkaa. Happo alkoi reagoida sakan kanssa aiheuttaen myrkyllisen kaasun ja happohöyryn kehittymisen.

Kaasumainen vuoto pääsi ulos reaktorista tuotantotilaan avonaisen näytteenottoyhteen kautta, jolloin työntekijät altistuivat. Pelastuslaitos hälytettiin tämän jälkeen paikalle.

Tukesin alustavan arvion mukaan happojätteen pumppaus väärään reaktoriin olisi tehty erehdyksessä.

Tutkinnan tavoitteena on selvittää mm. onnettomuuteen välittömästi vaikuttaneet tekijät sekä kohteen toiminta vaarallisten jätekemikaalien vastaanotossa, käsittelyssä ja varastoinnissa.

Tutkinnassa selvitetään myös yrityksen toimintaa ja varautumista onnettomuustilanteisiin sekä säädösten ja lupaehtojen noudattamista.

Maanantainen kemikaalivuoto ei ollut ainut kerta, kun yritys on joutunut viranomaisten hampaisiin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Timo Talvitie kertoi aiemmin Keski-Uusimaassa, että Tukes on joutunut puuttumaan yrityksen toimintaan jo useampia kertoja.

Kierto Ympäristöpalvelut Oy on toiminut Wärtsilän teollisuusalueella vuodesta 2015 saakka.

Yrityksen toiminta on huolettanut asukkaita jo jonkun aikaa ja toiminnasta on tehty huomautuksia myös Järvenpään kaupungille, Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Uudenmaan ely-keskukselle.

Tukesin tutkinnassa selvitetään myös tehdasalueella olevien jätekemikaalien alkuperää, niitä lähettävien organisaatioiden menettelyjä ja merkintäkäytäntöjä sekä vastuita ja toimintatapoja.

Tukes kehottaa jätekemikaaleja eteenpäin lähettäviä yrityksiä myös omatoimisesti arvioimaan nykyisiä menettelyjään ja varmistamaan, että heidän jätteensä vastaanottavalla taholla on riittävät resurssit, toimitilat ja viranomaisluvat kunnossa ja että kemikaalijätteiden hävittäminen on asianmukaista.

Tutkinnan tuloksena esitetään suosituksia turvallisuuden, viranomaisvalvonnan ja lainsäädännön kehittämiseksi.

Tutkintaryhmäryhmä luovuttaa kirjallisen raportin tutkinnan tuloksista ja suosituksista Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle 30.1.2023 mennessä.