Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pia Lohikoski: ”Uudenmaan kaivoshanke on järjetön riski hyvinvoinnille ja elinkeinoille"

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on tehnyt kirjallisen kysymyksen Uudenmaan alueelle tehtävästä laajasta kaivoshankkeesta. Lohikosken mukaan Uudenmaan asukkaissa on herännyt suuri huoli kaivoshankkeen vaikutuksista ympäristöön ja paikallisiin elinkeinoihin.

– Uudellemaalle kesäkuussa tehty kaivoshankkeen varauspäätös on alueeltaan valtava ja kattaa Porvoon, Loviisan ja Orimattilan kaupungit sekä Mäntsälän, Pukkilan, Myrskylän, Askolan, Pornaisten ja Sipoon kunnat.

– Asukkaat ovat syystä huolissaan. Nyt tehty varauspäätös nojaa kaivoslakiin, mutta on ilmiselvää, että luvan saanut kaivosyhtiö tavoittelee vain voittoa.

– Lopputulos on ilmiselvä: kyllä paikallinen luonto ja muut elinkeinot ovat nyt häviämässä 6-0, Lohikoski sanoo.

Lohikosken mukaan nyt myönnetyssä varauksessa ei ole huomioitu lainkaan, että alueella on arvokkaita pohjavesialueita, joita on suojeltava jo pelkästään ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vuoksi.

– Hanke on pysäytettävä. Nyt on varmistettava, ettei varauspäätös johda malminetsintälupaan. Uudenmaan hyvinvointia ei voida jättää kaivosyhtiön armoille, Lohikoski sanoo.