Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirsi Kaulasen veistokset soivat Sinkassa tammikuulle saakka

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa avautuu lauantaina 1.10. Pohjoinen myriadi -näyttely.

Julkisista taideteoksistaan tunnetun Kirsi Kaulasen veistokset tuovat Sinkkaan avaruudellista säihkettä, varjojen leikkiä ja kiehtovia äänimaisemia. Mukana näyttelyssä ovat valaistussuunnittelija Sara Leino ja äänisuunnittelija, lyömäsoittaja Teho Majamäki ja säveltäjä Lauri Porra.

Näyttelytiedotteessa kerrotaan että Kaulasen laserleikatut teräsveistokset lainaavat muotokielensä uhanalaisten kasvien ääriviivastoista ja metsän pohjalle piiloutuvien juurten ornamentiikasta.

Kaulasen sukujuuret ja visuaalinen muotokieli on lähtöisin Kolarin Äkäslompolosta, seitsemän tunturin kylästä.

– Kun olen metsässä, koen olevani kotona. Metsän geometria, ornamentiikka ja luonnon muodot tallentuvat kehoni muistiin ja virtaavat käsien kautta konkreettisiksi muodoiksi, Kaulanen kuvailee.

Mukana on huoli luonnon monimuotoisuuden häviämisestä, mutta kyse on myös kauneudesta, haltioitumisesta ja jaetusta kohtalosta.

Aikoinaan maailmankaikkeuden uskottiin lepäävän valtavan maailmanpylvään, Sammaksen, varassa. Kaulasen puusta rakentamaa maailmanpylvästä kannattelee monimetrinen juurakko. Puuta on myös kohdun lailla suojaava Olotila, jonka äänimaailma on syntynyt yhteistyössä Teho Majamäen kanssa. Teoskokonaisuuteen Motus Majamäki teki äänimaiseman, jossa veistokset toimivat solisteina.

Kirsi Kaulasen tunnetuimpia teoksia on Helsingin musiikkitaloon vuonna 2011 pystytetty, neljätoistametrinen Gaia. Vuonna 2021 Kaulanen voitti Pikkuparlamentin puistikkoon sijoitettavaksi suunnitellun presidentti Mauno Koiviston muistomerkkikilpailun. Veistoksen teräksestä tehty yli kaksimetrinen pienoismalli (1:5) on juuri valmistunut ja saa ensiesittelynsä Sinkassa.

Pohjoinen myriadi 1.10.2022–8.1.2023 Taide- ja museokeskus Sinkka, Kultasepänkatu 2. Avoinna ti, to, pe klo 12–18, ke klo 12–19, la–su klo 11–17. Ilmaissunnuntai 2.10.