Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret vaikuttavat Itämeren tilaan Tuusulasta käsin

Tuusulan lukio osallistui 7.–11. syyskuuta Saksan Schleswigissä nuorten leirille, jolla perehdyttiin kestävän kehityksen mahdollisuuksiin.

Unescon alaiselle, kestävän kehityksen The Baltic Sea Project eli BSP-leirille myös osallistunut Tuusulan lukion abiturientti Antti Karjalainen hehkuu tyytyväisyyttä:

– Leirillä pääsin tapaamaan muita opiskelijoita Itämeren alueen maista. Aivan mahtavia tyyppejä! Samalla tuli opittua paljon uutta uusiutuvista energiamuodoista, Karjalainen kertoo.

Karjalainen on toista vuotta mukana Tuusulan lukion Itämeri-tiimissä ja on voinut tavata Itämeren tilasta kiinnostuneita nuoria Suomesta ja muista maista.

Leirille osallistui yhteensä lähes sata opiskelijaa ja opettajaa Saksasta, Tanskasta, Puolasta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Suomesta mukana oli myös Vaasan Lyseon lukiolaisia. Leirillä tutustuttiin muun muassa Haithabun viikinkimuseoon ja Gottorfin linnaan sekä risteiltiin jääkauden aikana muodostuneella Schlein lahdella.

Leirillä toteutettiin omia työpajoja ja suomalaisten vetämässä työpajassa pelattiin Sitran tuottamaa Circula-kiertotalous- ja yrittäjyyspeliä. Työpajaan osallistuneiden saksalaisten Leah Schmidtin, Björn Faustin ja Pia Kristin Brodersenin ideoimat yritykset tuottivat kierrätetyistä pulloista tehtyjä lamppuja, vuokrasivat korjattuja polkupyöriä sekä valmistivat seikkailupuiston hajonneista työmaakoneista. Työpajasta pidettiin sen käytännönläheisyyden vuoksi.

Jo 1980-luvulla käynnistyneen Itämeri-yhteistyön BSP tavoitteena on edistää ympäristöön, kulttuuriperintöön ja demokratian toteuttamiseen liittyviä kysymyksiä.

– BSP on yksi tapa tarjota nuorille kokemuksia kansainvälisyydestä yhdessä opettajien kanssa. Verkoston tehtävänä on edistää Itämeren ja sen ympärillä asuvien ihmisten hyvinvointia. Ei voi olla kuin ylpeä meidän nuorista, jotka lähtevät ennakkoluulottomasti tekemään yhteistyötä”, toteaa Opetushallituksen opetusneuvos Anu Halvari.

Tiimin tehtävänä on pyrkiä vaikuttamaan Itämeren tilaan sekä lisätä lukiolaisten tietoisuutta lähimeremme voinnista.

– Olemme esimerkiksi järjestäneet Itämeri-päivänä koulussa roskienkeruutalkoita, joissa kerätyistä roskista on saanut palkkion. Myös retket Harakan ja Seilin saarille ovat olleet kiinnostavia, Karjalainen kertoo.

Vielä vinkki Itämeren pelastamiseksi:

– Arkielämässä ja koulussa helpoin tapa auttaa Itämerta on niinkin yksinkertainen asia kuin kierrätys. Ylipäätään roskien korjaaminen on helppo ja hyvä tapa auttaa, ja samalla saadaan pidettyä myös oma kotiympäristö siistinä ja kauniina.

Kirjoittaja on Tuusulan lukion historian ja äidinkielen opettaja