Terapianavigaattorista hyviä kokemuksia Keravalla – "Ahdistus tai masennus ei katso ikää ja sukupuolta"
3
Psykiatrinen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja Natali Tharmaratnam Keravalta sanoo, että uusi digipalvelu vaikuttaa lupaavalta. Anton Soinne
Katso isompi kuvaTerapianavigaattori helpottaa huomattavasti ammattilaisten työtä. Anton Soinne
Katso isompi kuvaNatali Tharmaratnam kertoo, että uusi palvelu on ollut käytössä vasta muutaman viikon Keravalla. Anton Soinne
Anne Sirvio
| Päivitetty
Mielenterveyden häiriöt ovat Suomessa yleisin sairauspoissaolojen syy. Palvelujen tarve on jatkuvassa kasvussa.
Noin joka viides suomalainen kärsii elämänsä aikana mielenterveyden häiriöstä, ja jopa yli puolen arvioidaan jäävän kokonaan vaille hoitoa.
Vaikuttavaan hoitoon pääsyssä on usein jopa vuosien viive ja hoidon odottaminen on merkittävä syy oireiden vakavoitumiseen.
Nykyisellään mielenterveyshoitojen palvelujärjestelmä on painottunut raskaisiin ja pitkiin hoitoihin, ja nopeasti saatavia matalan kynnyksen hoitoja on tarjolla niukasti.
Terapianavigaattori on asiakkaan täyttämä digitaalinen kysely, joka kiteyttää oiremittaritulokset, taustatiedot ja hoitotoiveet tiiviiseen muotoon jo ennen vastaanottoa.
Tuloksien perusteella ammattilainen voi entistä paremmin erottaa asiakkaat, jotka voidaan ohjata suoraan nopeasti alkaviin kevyisiin psykososiaalisiin hoitoihin.
Asiakkaat ovat olleet kaikenikäisiä, 18-90 -vuotiaita.
Tästä on Keravalla hyviä kokemuksia jo muutaman viikon kokeilujakson jälkeen. Palvelu otettiin käyttöön syyskuun alussa.
Hoitoalan ammattilainen varmistaa Terapianavigaattorin tulokset lyhyessä haastattelussa. Hus on kouluttanut kaikki palvelua käyttävät hoitoalan ammattilaiset.
– Terapianavigaattorin tulosten purkuun menee noin 15–20 minuuttia per asiakas. Aikaisemmin tilanteen kartoitukseen on mennyt jopa tunti, kertoo psykiatrinen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja Natali Tharmaratnam.
Keravalla koodeja on purkamassa seitsemän hoitajan koulutettu tiimi.
– Palvelun avulla potilaan kokonaistilanteen ymmärtäminen muuttuu helpommaksi, kuvailee Tharmaratnam. Aiemmin Keusotessa työskennellyt Natali Tharmaratnam siirtyi Keravan terveyskeskukseen kaksi vuotta sitten.
Jos potilas on hyvin ahdistunut tai masentunut, hänelle omien oireiden kuvaileminen vastaanotolla voi olla vaikeaa. Ohjelman monivalintatehtävien ja avointen kysymysten avulla ongelman esiin nostaminen voi tuntua helpommalta.
– Asiakkaat ovat olleet kaikenikäisiä, 18-90 -vuotiaita.
– Ahdistus tai masennus ei katso ikää. Ahdistusta on kaikenikäisillä sukupuolesta riippumatta, hän sanoo.
Terapianavigaattoria pilotoidaan Keravan terveyskeskuksen mielenterveyspalveluiden (Miepä) matalan kynnyksen palveluissa. Asiakkaat kokevat Terapianavigaattorin helpottavan omien ajatusten ja hoitotoiveiden jäsentämistä ja selkeyttämistä.
Terapianavigaattoria kokeillaan myös Keusoten, Etelä-Karjalan, Lahden ja Kirkkonummen perusterveydenhuollon yksiköissä.
Terapianavigaattori helpottaa huomattavasti ammattilaisten tekemää vaativaa työtä.
– Perusterveydenhuollon ammattilaiset ovat valtavan paineen alla. Kaikki, mikä tukee resurssien kestävää ja oikein kohdennettua käyttöä, on entistä tärkeämpää, sanoo Terapiat etulinjaan -hankkeen kehittämispäällikkö Sara Nurminen.