Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Läheltä piti -tilanteesta Tuusulan koulutyömaalla otettiin opiksi – syynä inhimillinen virhe, tärinä tai tuennan puutteet?

Tuusulan Kirkonkylän kampuksen työmaalla syyskuussa sattuneesta vaaratilanteesta on nyt otettu opiksi. Onnettomuuden seurauksena useat rakennusalan ammattilaiset ovat saaneet koulutusta turvallisempiin runkoasennuksiin, jotta vastaavalta vältyttäisiin jatkossa.

Onnettomuudessa neljä ontelolaattaa putosi toisen kerroksen katon holvilta alemmalle holville.

Tuusulan Kirkonkylän kampuksella vaaratilanne tiistaina – laattoja putosi kiinnityksen petettyä

Tuusulan kunnan tiedotteen mukaan ontelolaatat oli asetettu ns. anstar-palkin toiselle leualle.

– Putoamisen syy oli palkin leukaa tukevien työnaikaisten terästukien kaatuminen, jonka jälkeen palkki kiepsahti ja laatat pääsivät putoamaan.

– Tukien kaatumisen syinä ovat saattaneet olla inhimillinen virhe tuen kiristämisessä, sivuttaistuennan puutteet ja tela-alustaisen nosturin rakennuksen runkoon aiheuttama tärinä, kunnan tiedotteessa kerrotaan.

Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja, sillä putoamiskohdan alapuolinen työalue oli asianmukaisesti kululta rajattu.

Tapahtuman seurauksena kampuksen työmaalla tarkastettiin kaikki elementtituennat ja elementtien kiinnitysdetaljit.

– Myös anstar-palkkien hitsausliitokset tarkastettiin, ja niissä todettiin olevan puutteita. Havaitut puutteet on nyt korjattu. Terästukien sivuttaistuentaa varmistettiin mm. kolmijaloin, jotta tuet eivät pääse missään tilanteessa kaatumaan, tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan elementtiasennus ja tuentasuunnitelmat käydään lisäksi yhteisesti läpi, hyväksytään ja allekirjoitetaan ennen töiden aloitusta pääurakoitsijan, asennusurakoitsijan ja rakennesuunnittelijan kanssa saman pöydän ääressä.

– Tuusulan kunta on myös tilannut ulkopuoliselta tarkastajalta kantavan rungon työmaatoteutuksen katselmuksen. Työssä tarkastellaan toteutuksen suunnitelmanmukaisuutta ja tehdään rungon suoruuden mittaus, silmämääräisiä havaintoja sekä tarvittaessa rakenteiden avauksia. Katselmuksen edetessä mahdollisesti havaittuihin puutteisiin reagoidaan välittömästi. Runkokatselmus on valmis 27.10., jonka jälkeen sen tuloksista tiedotetaan, kunnan tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi kampuksen urakoitsija Lujatalo Oy järjesti viime viikolla kehittämistyöpajan turvallisempiin runkoasennuksiin ja elementtien tuentaan liittyen.

– Työpajaan osallistui työmaiden johtoa, asennusurakoitsijoita, suunnittelunohjaajia sekä Rakennusteollisuus RT:n asiantuntijoita. Tarkoitus oli varmistaa parhaan osaamisen siirtyminen kaikille osapuolille sekä tunnistaa jatkokehitettäviä aiheita ja suositeltavia ratkaisuja.

– Jatkotutkintaan edenneitä ideoita olivat mm. teräspalkkitoimittajan kanssa tehtävä kiinnitysdetaljien kehittäminen työnaikaisten terästukien yläpäähän, vakioidut elementtiliitosdetaljit työmaahitsauksia välttäen, tuentakalustotyypin valinta sekä tuentasuunnitelmien laadun parantaminen.

Tuusulan Kirkonkylässä sijaitseva työmaa tunnettiiin vielä tapahtumahetkellä nimellä Kirkonkylän kampus. Kampus sai tämän viikon tiistaina kuitenkin uuden virallisen nimen, ja se on nyt Tuusulanjärven kampus.

Uudelle kampukselle tulee päiväkoti, suomenkielinen koulu ja ruotsinkielinen koulu.

Kampuksen on tarkoitus valmistua syksyllä 2024.

Kampus tulee Kirkonkylän koulun entiselle tontille osoitteeseen Tuusulantie 131, 04310 Tuusula.

Kirkonkylän koulu toimii uuden kampuksen valmistumiseen saakka väistötiloissa Kotorannankujalla.

Kirkonkylän koulualueen nimeksi Tuusulanjärven kampus

Aina voi vaikuttaa – Tuusulan Kirkonkylän koulun oppilaat saivat toivotun koripallokentän