Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elektrorakenne on Tuusulan vuoden yrittäjä –  yritys tekee muun muassa huoltoasemien korttiautomaatteja ja kauppojen itsepalveluvaakoja

Robottihitsaukseen erikoistuneen konepajan omia tuotteita ovat ilmalämpöpumpun jalustat, postilaatikot ja Loimulasse-grillausvälineet.

Kolmannen polven konepaja pokkasi Vuoden yrittäjä -tunnustuksen Tuusulan yrittäjiltä. Elektrorakenne Oy on Pennasten perheyritys. Isä Olli on toimitusjohtaja, pojat Martti ja Pekka vastaavat tuotannosta ja myynnistä.

– Arvostamme valintaa, vaikka olemme monille tuntematon yritys.

Elektrorakenne on erikoistunut metallin alihankintatöihin. Sen tarina alkoi 1960-luvulla Helsingin pitäjän kirkolla sijainneessa vanhassa navetassa, missä Veikko Pennanen sorvasi osia iltatöinään. Virallisesti yritys juhlii viisikymppisiään.

– Pääsin armeijasta lokakuussa 1972. Isä kysyi töihin ja niin aloitin metallityöt. Joulukuun 9. isä menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen. Jäin osakkaaksi. Olin ajatellut hakea Tekuun, mutta opinnot viivästyivät seitsemän vuotta, Olli Pennanen kertaa.

Keravalainen Vuoden isännöitsijä: "Elämme tosi jännittäviä aikoja" – Näin energiakriisi vaikuttaa alaan

Yritys tekee alihankintaa kone- ja laitevalmistajille esimerkiksi maatalouden, lääketieteen, ilmailun ja meriteollisuuden aloilla. Kuluttajille tutuimpia ovat kauppojen itsepalveluvaa’at ja huoltoasemien korttiautomaatit.

– Noin tuhat korttiautomaattia rakennettiin robotin avulla niin pitkälti kuin mahdollista. Robotit sekä särmäsivät että hitsasivat, vain hionta tehtiin käsin. Hitsaamme roboteilla myös piensarjoja, Martti Pennanen kertoo.

Omia tuotteita ovat Fermasin-postilaatikot, Loimulasse-grillaustuotteet sekä kysytyt ilmalämpöpumpun jalustat.

– Energia-ala kasvaa erityisesti, hän lisää.

Tuusulan Ristikiveen yritys muutti 1997.

– Muistan hyvin, kun ostin hallin. Oltiin aiemmin Maantiekylässä ja Keravalla. Ruusuja ei Tuusulalle voi antaa, Olli Pennanen sanoo.

Haasteita on ollut laajennuksen rakennusluvassa. Lisäksi sadevedet valuivat kadulta Pennasten halliin.

– Sanottiin, että hankkikaa pumppu. Ilmeisesti olisi ollut kunnalle liian kallista kaivaa katu auki ja vetää uudet, isommat viemäri. Joissain kunnissa tontin saa ilmaiseksi, kunta rakentaa hallin toiveiden mukaan ja vieläpä rahoittaa hankkeen.

Ensimmäisen teollisuusrobotin yritys hankki 1988, nyt niitä on kolme. Kaikista asiakastuotteista puolet hitsataan roboteilla.

– Olemme rakentaneet robottiin TIG-hitsauksen, jossa on myös langansyöttö. Froniuksen CMT-hitsaus on korvannut MIG-hitsauksen kokonaan. CMT:llä saadaan laadukkaampia saumoja nopeammin ilman roiskeita, lämmönhallintakin on eri luokkaa. Teemme robotilla myös plasmahitsausta, Pekka Pennanen kertoo.

Tuotannon sydän on levytyökeskus. Sen rinnalle tulee lokakuussa kuitulaser, jonka kuljetukseen tarvitaan kolme rekkaa. Laite on 15,5 metriä pitkä ja 6,5 metriä leveä. Iso investointi tekee konepajasta yhä omavaraisemman.

– Laserissa on automaattinen lastaus- ja purkutoiminto, leikata voi 24 tuntia vuorokaudessa. Sillä tehdään aihiot, joista jalostetaan asiakkaan tuotteet. Voimme reagoida tilauksiin yhä nopeammin.

Parinkymmenen vuoden ajan Elektrorakenne teki jopa 90 prosenttia liikevaihdostaan Nokialle.

– Kun tammikuussa sai vuoden työt niin hullu olisin ollut, jos en olisi ottanut. Kappalekoot olivat alle puoli metriä. Yhteistyö loppui 2006. Salkku käteen vaan ja kylälle, Olli Pennanen kertaa.

Nokian jälkeen koko konepaja-ala on muuttunut. Olli Pennasen mukaan sopimuksia ei juuri ole, eikä ennusteita saa. Tilauskantaa on noin kuukaudeksi eteenpäin. Päivän markkinassa pärjää ketteryydellä.

– Tuotteiden sarjakoot vaihtelevat kymmenistä satoihin. Pienimmät robottihitsattavat kappaleet mahtuvat taskuun, suurimmat ovat 3-metrisiä, Pekka Pennanen valottaa.

– Olemme riittävän pieniä vastaamaan muutoksiin, mutta toimitamme isojakin sarjoja automatiikan ansiosta. Ei ole ollut tilannetta, etteikö oltaisi pystytty tekemään tai ei olisi kapasiteettia, hän summaa.