Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä lukisit seuraavaksi? Kirkes-kirjastot vinkkaavat

Tässä Kirkes-kirjastojen lokakuun lukuvinkit. Varaa osoitteessa kirkes.finna.fi ja nouda omasta kirjastosta.

Aikuisten kaunokirjallisuus:

Mart Sander: Ilolinnut (WSOY 2022) Kirja kertoo kevyesti 1930–1940 -lukujen vaihteen poliittisista tapahtumista Virossa ja muualla Euroopassa. Tapahtumapaikkana on tallinnalainen ilotalo, jossa rouva Kukkin herrainklubilla asiakkaat, rouva ja tytöt keskustelevat ajankohtaisista tapahtumista. Henkilökohtaisten ja yleisten tapahtumien kautta kerrotaan mm. Viron ajautumisesta Neuvostoliiton vallan alle ja Suomen talvisodan syttymisestä.

Ane Riel: Pihka (Aula & Co 2017) Pihka on tarina Livistä, joka kasvaa pienellä saarella isänsä ja äitinsä kanssa. Kaikki on Livistä normaalia, vaikka äiti on niin lihava, ettei pääse pois makuuhuoneesta, isä täyttää kotitaloa romulla ja ilmoittaa elävän tyttärensä kuolleeksi. Hyytävä ja riipaiseva kertomus pienestä tytöstä, joka on joutunut kokemaan paljon vääryyttä, vaikkei itse sitä kaikkea olekaan kokenut vääräksi.

Tiina Raevaara: Kaksoiskierre (Like 2020) Psykologinen trilleri geeniteknologian maailmasta. Tutkijan takistaan luopunut Eerika saa puhelun entiseltä väitöskirjaohjaajaltaan, joka pakottaa hänet mukaan uraauurtavaan geenitutkimusprojektiin. Eerika joutuu palaamaan Viikin kampukselle, ja samalla hänelle tarjoutuu mahdollisuus tuhota jotakin, minkä hän jätti jälkeensä laboratorioon. Nopeasti luettavaa, koukuttavaa ja sopivan synkkää.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus:

Holly Jackson: Kiltin tytön murhaopas (Karisto 2022) Viisi vuotta sitten Andie Bell murhattiin poikaystävänsä Sal Singhin toimesta. Koko kaupunki tietää murhaajan henkilöllisyyden, tapaus on selvitetty. Pippa Fitz-Amobi ei ole asiasta aivan samaa mieltä. Kirja pitää lukijan jännityksessä koko ajan ja loppuratkaisu todella yllättää.

Alice Oseman: Heartstopper (Tammi 2022) Sydämen sulattava sarjakuvaromaani ystävyydestä ja tunnemyrskystä, jonka vain ensirakkaus voi synnyttää. Charlie ja Nick käyvät samaa koulua. Charlien sydän on pysähtyä, kun hän näkee Nickin ensi kerran, ja rakastuu päätä pahkaa. Sympaattinen teineille suunnattu sarjakuva siitä kuinka kaksi poikaa ystävystyy ja kuinka ystävyys muuttuu ihastukseksi.

Timo Parvela ja Pasi Pitkänen: Varjot (Tammi 2021) Pete Valo on epätoivoinen. Sara, hänen paras ja ainoa ystävänsä, on sairas, eikä parannuskeinoa ole. Viimeisenä keinonaan 13-vuotias Pete kuiskaa toiveensa tavaratalon joulupukin korvaan. Hän saa lupauksen, että Sara paranee, mutta vain yhdellä ehdolla:

Tietokirjallisuus

Nina F. Gründfeld: Frida - Tuntemattoman isoäitini sota (Tammi 2021) Pakahduttava mikrohistoriallinen kuvaus siitä, miten kansallissosialismi vaikutti naisiin, lapsiin, etnisin ja poliittisin perustein vainottuihin ja kaikkiin niihin, jotka eivät vastanneet natsien määrittelemän ihmisyyden laatuvaatimuksia. Frida oli prostituoitu ja juutalainen, joka eli hyvin liikkuvaa elämää. Kiinnostava kirja sodasta tämänkaltaisen naisen näkökulmasta.

Noora Mattila: Heränneet –maailma salaliittoteoreetikoiden silmin (Otava 2022) Omakohtainen kirja erilaisten maailmankuvien törmäyksestä. Kun toimittaja Noora Mattila saa lapsen, paljastuu, että hänen anoppinsa vastustaa rokotteita. Kiinnostava tietokirja siitä, miten ihmiset päätyvät uskomaan salaliittoihin. Kirja pyrkii ymmärtämään eikä tuomitsemaan.