Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt nousi taloyhtiöiden taivaalle musta pilvi – Yksi ongelma huolestuttaa satoja päättäjiä todella paljon

Energiakustannusten nousu huolestuttaa taloyhtiöpäättäjiä nyt paljon ja monessa taloyhtiössä mietitään kuumeisesti, miten taloyhtiön kassa saadaan kestämään talven yli.

Asiasta kertoo Kiinteistöliitto Uusimaa ry tiedotteessaan.

Taloyhtiöissä eniten energiaa kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset ovat tyypillisesti olleet noin 30–40 prosentin luokkaa, mutta nyt osuus on kovassa kasvussa.

Näin nopeaa energiakustannusten nousua ei löydy lähihistoriasta. Tämä voi johtaa vakavaraisenkin taloyhtiön haastavaan tilanteeseen.

Kiinteistöliitto Uusimaa kysyi jäsenistöltään, miten energian hinnan nousu näkyy taloyhtiöiden arjessa.

Yli puolet vastaajista kertoo olevansa melko paljon tai todella paljon huolissaan. Ja vähintään jonkin verran huolissaan on peräti 96 prosenttia vastanneista.

Neljä viidestä kaikista vastanneista pelkää ainakin jonkin verran sitä, riittääkö taloyhtiön kassa tulevien menojen maksamiseen ilman lisävastikkeiden keräämistä.

Tämä huolestutti jonkin verran noin joka toista vastaajaa ja melko paljon joka viidettä vastaajaa. Joka kymmenes vastaaja oli huolestunut todella paljon.

Mikäli varsinaisessa yhtiökokouksessa ei ole myönnetty hallitukselle valtuutta periä ylimääräisiä yhtiövastikkeita ja taloyhtiön kassa on tyhjä, jää ainoaksi mahdollisuudeksi järjestää ylimääräinen yhtiökokous päättämään asiasta.

Joka neljäs taloyhtiö ilmoittaa joutuvansa todennäköisesti keräämään ylimääräisen yhtiövastikkeen nousevien energiakustannusten kattamiseksi.

Lisäksi reilu 40 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että vielä on liian aikaista sanoa, joudutaanko näin tekemään.

Sähköinen kysely lähetettiin kaikille Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenyhtiöiden hallituksen puheenjohtajille ja hallituksen jäsenille. Vastausaika oli 27. syyskuuta–5. lokakuuta ja vastauksia saatiin lähes 1 500.