Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpään Kivipuiston 30-vuotinen kivinen tie on tasoittunut

Kivipuiston palvelukodin "kivinen" tie on kolmenkymmenen vuoden aikana tasoittunut. Kivipuiston Palvelukotisäätiö merkittiin säätiörekisteriin vuonna 1990.

Jäsenyhteisöiksi tulivat Järvenpään kaupunki, Järvenpään seurakunta ja Sydänyhdistys. Nykyäänkin säätiön hallituksen kokouksissa istuu säätiön toiminnassa alusta asti ollut Matti Auranen hallintoneuvoston puheenjohtajana ja vuodesta 2010 hallituksen puheenjohtajana on toiminut Jaakko Kuusela.

Kivipuistossa puhaltavat taas raikkaat tuulet ja suunnitelmissa on rakennuttaa tontille ikääntyneille, vammaisille ja tukipalveluja tarvitseville vuokratalo.

– Vuokra-asunnoille on kysyntä kasvanut ja hoitokoteihin on Järvenpäässäkin valtavat jonot. Ikäihmisillä on myös tarve muuttaa esteellisistä asunnoista vaivattomampaan asuntoon. Tarve seniorivuokra-asunnoille on ilmeinen, toteaa säätiön toimitusjohtaja Aija Chrons.

Kivipuiston perustamisideana oli, että vanhukset ja vammaiset elävät aktivoivassa ja laadukkaassa ympäristössä. Palvelukeskukseen tehtiin myös muun muassa vuorohoitojaksojen tilat, kuntoutustilat, uima-allas, valmistuskeittiö ja tilat sekä virike että virkistystoimintaan.

Säätiön vaikeat vuodet sijoittuivat 2000-luvun alkuun kun Järvenpään kaupunki vähensi taloustukea ja sitoutui ainoastaan kilpailutuksessa hyväksyttyihin tehostetun palveluasumisen vuorokausihintoihin.

Haasteet lisääntyivät kun kaupungin asumispalvelutuki ja lyhytaikaishoitojen osto loppui, lääkäripalvelut muuttuivat maksullisiksi, veteraanikuntoutus siirtyi kaupungille, monimuotokotipalvelu ja ikäihmisten päivätoiminta loppui ja kiinteistövero nousi.

Vuonna 2010 taloustilanteen vaikeutuminen johti sääntöuudistukseen, jolloin säätiö voisi toimia myös muiden kuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Säätiön kantana oli tuolloin, että säätiölle tulee taata taloudelliset edellytykset.

Kun Järvenpään kaupungin sosiaali- ja terveystoimi totesi, että säätiön asukkaat ovat liian hyväkuntoisia, eivätkä täyttäneet tehostetun palveluasumisen kriteerejä, niin asukkaille lähetettiin irtisanomisilmoitukset. Tämä sai aikaan mediamylläkän ja irtisanomiset peruttiin.

Koska kaupunki vähensi ostoja, jouduttiin vähentämään henkilöstöä. Tulojen hankkimiseksi päädyttiin rakentamaan lisää palveluasuntoja eli 20 vuokra-asuntoa olemassa oleviin monipalvelukeskuksen tiloihin. Kaupunki sitoutui kaavoittamaan tontille lisärakennusoikeutta.

Säätiö päätti yhtiöittää palvelujen tuotannon ja vuonna 2016 liiketoimintakauppa tehtiin Esperi Caren kanssa. Hoivahenkilöstö siirtyi vanhoina työntekijöinä Esperille ja säätiön palvelukseen jäivät kiinteistönhoitaja Pertti Virtanen ja toimitusjohtaja Chrons.

Säätiö on tänä päivänä itsenäinen oikeushenkilö, jolla on asioissaan oma päätäntävalta. Säätiön 30-vuotiseen historiaan mahtuu lukuisa määrä neuvotteluja, sovitteluja, palavereja ja yhteistyötä. Säätiö pitää ensiarvoisen tärkeänä yhteistyön jatkumista hyvinvointialueisiin siirryttäessä.

Kirjoittaja oli palvelukotisäätiön hallituksen jäsen vuosina 2017–2018