Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kysymykset | Maailmanluokan näyttelijöitä ohjannut Jalmari Helander ei antanut periksi – "Nousin kädet nyrkissä ja kirjoitin Sisun"

Mikä elämässä on parasta juuri nyt?

Se, että kova työ on kantanut hedelmää, ja Sisu-elokuvan suhteen moni asia on ratkennut.

Ohjaamaasi elokuva Sisu saa Yhdysvalloissa yhden laajimmista levityksistä, joita pohjoismainen elokuva on koskaan saanut. Mikä oli ensimmäinen ajatuksesi, kun tämä selvisi?

Päällimmäisenä tuli ehkä varmuus siitä, että olen tehnyt oikeita ratkaisuja, kun en houkutteluista huolimatta lähtenyt Amerikkaan tekemään elokuvia, vaan olen pitänyt oman linjani. Suomessa tehdyn elokuvan pääseminen Amerikkaan isoon teatterilevitykseen tuntuu niin järkyttävän hienolta, että en muista montaa asiaa, joka olisi elämän aikana tuntunut näin hienolta.

Miten suomalainen sisu näkyy sinussa?

En ole antanut periksi. Edellisestä elokuvastani on kahdeksan vuotta. Olin kirjoittanut uuden elokuvan valmiiksi, ja kun piti päästä elokuvahommiin, tuli pandemia ja kaikki meni päin persettä. Sieltä sitten nousin ylös kädet nyrkissä ja kirjoitin Sisun.

Olet ohjannut maailmanluokan näyttelijöitä, kuten Samuel L. Jacksonia. Eroaako tunnettujen tähtien ohjaaminen jollakin tavoin muiden näyttelijöiden ohjaamisesta? 

Kyllä, erittäin vahvasti. Eniten kyse on kuitenkin siitä, millainen ihminen on kyseessä. Big Game -elokuvassa näytteli Samuel L. Jacksonin ohella Oscar-voittaja Jim Broadbent, joka on maailman mukavin mies. Samuel L. Jackson taas on todella itsetietoinen ja diiva. Hänen kanssaan vain toivoin, että hän on edes jotenkin samaa mieltä, kuin mitä itse olen. Kun hän on päättänyt, miten hän jonkin kohdan tekee, niin ei sitä kovinkaan paljon pysty enää muokkaamaan. Se on tietysti ihan kamalaa verrattuna sellaiseen näyttelijään, jonka kanssa on yhteisymmärrys ja molemminpuolinen kunnioitus. Molempien työ näyttää paremmalta, kun työtä tehdään yhdessä.

Ketä ihailet?

Ihailin jo nuorena Arnold Schwarzeneggeria, ja taidan tehdä niin edelleen. Hän on tehnyt aikamoisen uran, ja hänellä on edelleen viisaita mielipiteitä.

Mikä hetki on ollut käänteentekevä elämässäsi?

Tietenkin vaimoni tapaaminen ja lasten syntymät. Mutta myös se, kun olin pikkupoika ja isäni vuokrasi vhs-videokameran eräitä häitä varten. Sain leikkiä sillä ja innostuin siitä ihan valtavasti.

Milloin tunnet suurinta onnea?

Silloin, kun on turvallinen ja huoleton olo. Istun perheen kanssa lauantai-iltana illallispöydässä ja meillä on tosi hyvää ruokaa. Kaikki ovat hyvällä tuulella ja kukaan ei riitele. Siinä on yleensä aika hyvä fiilis.

Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä? 

Varmaan aika samoissa meiningeissä kuin nykyään, mutta lapset ovat jo täysi-ikäisiä kaikki. Toivottavasti terveenä mennään. Elokuvien ohjaamisesta en tule varmasti koskaan pääsemään. Se on ainoa asia, mitä osaan ja haluan tehdä.