Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siskot ja Simot sai historian ensimmäisen Lotta Svärd -stipendin – stipendin suuruus on 10 000 euroa

Potilla edistetään nuorten ja ikääntyneiden kohtaamisia.

Ministeri ja pikkulotta Elisabeth Rehn luovutti järjestyksessään ensimmäisen Lotta Svärd -stipendin Siskot ja Simot ry:lle, jonka tavoitteena on käynnistää laaja-alainen välittämisen kansanliike. Toiminnan ideana on järjestää tapaamisia, joissa nuoremmat sukupolvet kohtaavat tasavertaisesti ikääntyneitä ja ikääntyneet nuorempia.

–  Valitsijaraatimme mielestä Siskojen ja Simojen ajatukset kuvastavat stipendien saajista eniten sitä teemaa, johon haemme vastausta: Miten lotat toimisivat tänä päivänä?, Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan lähimmäisistä välittäminen kulki lotta-aatteessa punaisena lankana läpi lottatehtävien, ja siksi Siskojen ja Simojen ajatus nuorten ja ikäihmisten kohtaamisesta resonoi erinomaisesti lotta-aatteen kanssa.

– Kohtaamiset ovat tärkeitä tässä ajassa, kun moni ikäihminen kärsii yksinäisyydestä ja moni nuori kokee epävarmuutta tulevaisuutensa suhteen. Kohdatessaan toisensa voivat kumpikin osapuoli saada helpotusta omaan tilanteeseensa.

Stipendi ojennettiin Siskot ja Simot -yhdistykselle tiistaina 24. lokakuuta Lotta Svärd -seminaarissa Helsingissä. Seminaari järjestettiin täsmälleen samana päivänä ja samana kuukautena vuonna 1944 perustetun Suomen Naisten Huoltosäätiö – nykyisin Lotta Svärd Säätiö – kunniaksi.

Siskot ja Simot -yhdistys on järvenpääläinen, Eero Väisäsen vuonna 2013 perustama luovan välittämisen yhteisö ja keikkavapaaehtoisuuden edelläkävijä, joka edistää matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa ja levittää vastuullista välittämistä etenkin ikäihmisistä.

Yhdistys järjestää pop up -tyyppisiä tapahtumia, joita se kutsuu välittämisen keikoiksi. Listalta löytyy esimerkiksi mummodiskoja, pappapiknikkejä ja lettukestejä.

Toiminnassa on mukana noin 2 500 vapaaehtoista siskoa ja simoa sekä 23 kuntaa. Kohtaamisten määrä on vuosittain lähes 10 000.

Lotta Svärd -stipendin haku oli avoinna kaikille 18 vuotta täyttäneille Suomen kansalaisille tai suomalaisten hyväksi toimiville järjestöille tai yhteisöille. Kysymyksessä on kannustusraha, joka ei edellytä työskentelyä muusta ansiotyöstä vapaana. Stipendihaku käynnistyy jälleen ensi vuonna.

Siskot ja Simot: Järjestää Järvenpää-juhlat palvelutalojen asukkaille, juhlassa mukana myös kuninkaallinen

”Pop up -auttamista, johon ei tarvitse sitoutua” – Siskot ja Simot -vapaaehtoisyhteisö tarjoaa ikäihmisille iloa ja läsnäoloa

Lottamuseossa voi tehdä matkan oman suvun historiaan