Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättävän harva suomalaisyritys on varautunut sähkökatkoihin – Tässä yleisin keino

Vain alle kolmasosa yrityksistä on varautunut mahdollisiin sähkökatkoksiin. Mikäli varautumista on suunniteltu, yleisin keino on ollut tehdä suunnitelmia sähkön säästämiseksi kulutuspiikkien aikana.

Tiedot käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) yrityskyselystä, johon vastasi lähes 900 yritystä.

Sähkökatkoihin varautuneista yrityksistä lähes 40 prosenttia on myös hankkinut varavoimakoneita tai varavirtalaitteita, jotta kriittisiä toimintoja pystytään pitämään yllä myös katkojen aikana. Suurten yritysten osalta varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin on selvästi pienempiä yrityksiä yleisempää.

Sähkökatkoihin varautumisen lisäksi yrityksiltä kysyttiin henkilöstön lomautusaikeista. Kyselyn perusteella noin 26 prosenttia yrityksistä suunnittelee lomauttavansa henkilöstöään seuraavan puolen vuoden aikana.

Lomautuksia suunnittelevin yritysten määrä on kasvanut 3 prosenttiyksikköä syyskuussa tehtyyn kyselyyn verrattuna. Rakennusalalla lomautussuunnitelmia on selvästi enemmän kuin muilla toimialoilla.

EK:n yrityskysely toteutettiin 13.–24. lokakuuta. Kyselyyn vastasi 883 työnantajayritystä ja tulokset on painotettu siten, että ne ovat suuntaa antavasti yleistettävissä työnantajayritysten perusjoukkoon.