Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusula on Suomen kolmanneksi elinvoimaisin kunta – Järvenpään ja Keravan sijoitus putosi kuntavertailussa

Tuusula on kaikista Suomen kunnista kolmanneksi elinvoimaisin, selviää WSP Finlandin alueiden elinvoimaa ja tulevaisuusvalmiuksia mittaavasta vertailusta.

Vertailu tehtiin ensimmäisen kerran viime vuonna, jolloin Tuusulan kunta sijoittui sijalle viisitoista. Nousua elinvoimaisuudessa on siis kaksitoista pykälää.

Keravalla ja Järvenpäässä suunta on sen sijaan ollut huonompi, sillä Keravan sijoitus on pudonnut vuodessa kuusi pykälää ja Järvenpään peräti kuusitoista pykälää. Järvenpää löytyy tänä vuonna listan sijalta 25 ja Kerava sijalta 39.

WPS Finlandin vertailussa elinvoimaindeksi koostuu tuottavuudesta, inhimillisestä pääomasta ja valmiudesta vihreään rakennemuutokseen.

Siinä tarkastellaan muun muassa alueiden yritysten liikevaihtoa, tulotasoa, koulutusastetta, nettomuuttoa, syntyvyyttä ja kiertotalousyritysten liikevaihtoa. Tulokset perustuvat Tilastokeskuksen keräämiin tietoihin.

Vertailussa suurten kaupunkien kehyskunnat menestyivät. Listan ensimmäiseksi sijoittui Pirkkala ja toiseksi Lempäälä. Molemmat kunnat sijaitsevat Pirkanmaalla lähellä Tamperetta.

Listan neljäs oli Espoo. Muista suurista kaupungeista Vantaa sijoittui sijalle yhdeksän, Helsinki sijalle kolmetoista ja Tampere sijalle viisitoista.

Kaikkiaan Helsingin seudun voi nähdä olevan koko maan elinvoimaisuuden veturina, sillä alueen neljätoista kuntaa muodostavat Suomessa ainutlaatuisen elinvoimaisten kuntien klusterin, missä kyky kohdata tulevaisuutta on kokonaisuudessaan hyvällä tasolla.

Näiden neljäntoista kunnan keskinäiset erot olivat vertailun pienimmät. Kunnat ovat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Vertailussa oli mukana yhteensä 292 kuntaa. Listan hännille jäivät pienet kunnat Rautavaara Savossa, Puolanka Kainuussa ja Rääkkylä Pohjois-Karjalassa.

WSP Finland on eri osaamisaloja yhdistelevä suunnittelu- ja konsultointiyritys, joka on tarkastellut maakuntien ja kaupunkiseutujen elinvoimaisuutta ja kykyä sopeutua tulevaisuuteen.

Kaupunkiseutuvertailu koskee kuntaryhmiä, jotka ovat noudattavat MAL-sopimusten eli maankäytön, asumisen ja liikenteen mukaisia rajauksia.