Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minun työpaikkani | Sää tuo yllättäen omat haasteensa kouluruokailuun – tuusulalainen keittiöesimies kertoo ammatistaan

Koulun ruokalassa asiakkaat vaihtuvat isoina joukkoina, eikä ennalta voi tietää, miten moni saapuu syömään.

Kun keittiöesimies Anna-Liisa Hedman saapuu aamulla kello seitsemän työpaikalleen Hyökkälän koulun keittiöön, ovat sävelet selvät, vaikka päivä painetaankin menemään minuuttiaikataululla. Tai ehkäpä juuri siksi. 33 vuotta Tuusulan ruokapalvelun leivissä on tehnyt sen, että asiat sujuvat vauhdikkaasti ja varmasti.

– Ihan ensimmäisenä laitamme salin kuntoon. Sinne viedään maidot koneisiin sekä piimät, rasvat ja muut omille paikoilleen.

Joskus työ Kokkikartanolla Keravalla vaatii jopa kymmeniä tuhansia askeleita - "Parasta työssä ovat ihmiset"

Sitten alkaa ruoanlaitto. Hyökkälän koululla tehdään molemmat päivän ruokavaihtoehdoista itse, joitakin eineksiä lukuun ottamatta.

– Pinaattiletut, lihapyörykät ja kalapyörykät tulevat valmiina, muun teemme pääosin itse.

Ensimmäiset nälkäiset alakoululaiset tulevat paikalle 20 yli kymmenen. Alakoulu ruokailee reilu yhteentoista saakka, ja kello 11.30 alkaen on yläkoulun vuoro.

Kun he lopettavat, saapuvat eläkeläiset, joille on tarjolla yli jäänyttä ruokaa edulliseen hintaan. Heille sanotaan heipat kymmentä vaille yksi.

Sen jälkeen keittiöhenkilökunta kääräisee hihat uuteen puserrukseen. Toki välillä on muun muassa tiskattu, keitetty lisää perunoita tai paistettu laatikoita ja kannettu lisää puhtaita astioita ja aterimia linjastolle.

– Haluamme tarjota kaikille asiakkaille tasalaatuista ruokaa, ja siksi emme tee kaikkea ruokaa heti alussa valmiiksi. Näin ehkäistään myös hävikkiä; jos näyttää siltä, että ruokailijoita on odotettua vähemmän, teemme ruokaa valmiiksi kerrallaan hieman vähemmän, Hedman kertoo.

Ehkä jossakin on myös ollut kokous, jonne on keitetty kahvit ja tehty vaikkapa täytettyjä sämpylöitä.

Matoja ja pankkiholveja – kokenut rekka-auton kuljettaja on ehtinyt kuskata vähän kaikkea

20 minuuttia vaille kaksi on iltapäiväkerhon välipala. Heitä on 50 ja he tulevat kahdessa ryhmässä. Tänään tarjolla on vispipuuroa, näkkileipää ja kurkkua.

Iltapäiväkerholaisten jälkeen yläkoululle tarjoillaan maksullista välipalaa. Korona-ajan jälkeen tämä välipala on ollut tauolla viime päiviin saakka, ja vasta harva on sen löytänyt. Listalla eri päivinä on muun muassa pannukakkua, hot dogeja ja munkkeja.

Kun ruoka ja välipalat on tarjoiltu, siivotaan loputkin jäljet ja tehdään valmisteluita seuraavaa päivää varten.

Vaikka työt sujuvat kokemuksella ja rutiinilla, on siinä omat haasteensa. Yllättäen yksi haaste on sää. Ruokatarvikkeet tilataan hyvissä ajoin, jolloin tuleva sää on vielä arvoitus.

– Tilatessa ei tiedä, sataako vai paistaako. Jos paistaa, yläkoululaisia tulee vähemmän syömään. Jos taas on pakkasta, he eivät halua mennä pihalle ja tulevat lähes kaikki syömään. Aamulla on vain katsottava, miltä tuleva päivä näyttää ja tehtävä päätökset määristä sen mukaan.

Vielä ennen kotiin lähtöä Hedman tarttuu paperitöihin. Hän tekee esimerkiksi tilaukset, suunnittelee dieettiruoat tai työvuoroihin kaikkien tehtävät. Minuuttiaikataululla mennään loppuun saakka: päivä päättyy kello 14.39.

Sarjassa vieraillaan keskiuusmaalaisilla työpaikoilla.