Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpään ortodoksisen kirkon historia on nyt kansien välissä

Järvenpään ortodoksisen kirkon historia on nyt saatu kansien väliin, kun kirkosta on julkaistu kirja Hän antaa hyvyyttään kaikille.

Kirjan on kirjoittanut seurakuntalainen ja erikoistutkija Petteri Lalu ja kustantajana toimii Järvenpään ystäväpiiri.

Idea kirjan julkistamiseen syntyi Järvenpään kirkon 40-vuotisjuhlan yhteydessä syksyllä 2020.

– Tuolloin syntyi tarve koota pyhäkön ja sen yhteisön elämää kokoavaa historiatietoa aluksi isännöitsijän juhlapuhetta varten. Koronavirusepidemian rajoitustoimien takia juhlan vietto rajoittui lähinnä jumalanpalveluksiin ja muilta osin juhlat jäivät viettämättä. Syntyikin ajatus siitä, että kerätyn materiaalin voisi julkaista kirjallisessa muodossa, ortodoksiseurakunta kertoo tiedotteessaan.

Historiikin tavoitteena on kertoa Järvenpään ortodoksisen pyhäkköyhteisön monivaiheisesta elämästä sen juurilta, Karjalankannaksen Terijoelta, tähän päivään saakka. Historiikkiin on sisällytetty myös kuvailuja pyhäinjäännöksistä, kirkkorakennuksesta, seinämaalauksista, ikoneista ja muusta kirkollisesta esineistöstä.

– Kirja taltioi yhteisömme historian, yhteisen muistin yksiin kansiin. Nämä asiat olisivat muutoin uhanneet painua unohduksiin, kuvailee Järvenpään ystäväpiirin puheenjohtaja Anja Lindström.

Petteri Lalulle tämäntyyppinen kirjoitustyö ja asioihin perehtyminen oli entuudestaan tuttua, sillä hän toimii erikoistutkijana Suomen suojelupoliisilla ja on kirjoittanut lukuisia artikkeleita.