Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävimme täällä | Jukka edustaa tuusulalaisen Lassilan tilan 11. sukupolvea – luomutilan vuokrakanat ovat kysyttyjä kesäasukkaita

Lassilan luomutilan myyntihitti on höyryttämätön kaura. Myös kanat houkuttavat, ja yhä useampi haluaa niitä omalle pihalle tepastelemaan.

Lassilan tilan olemassaolo on mainittu historian kirjoissa jo 1500-luvun puolivälissä, kertoo tilan vanha isäntä Markku Lassila.

Vuodesta 1697 tila on ollut Lassilan suvun omistuksessa, ja nykyinen isäntä Jukka Lassila edustaa suvun 11. polvea.

Nykyään Lassilan tilalla keskitytään viljelemään pääosin luomuviljaa sekä muun muassa hernettä ja härkäpapua. Tilan puoti on avoinna neljänä päivänä viikossa. Puodissa myydään omien peltojen sadon ohella naapuritilojen tuotantoa ja lähialueen hunajaa ja pöytyäläistä palkittua rypsiöljyä. Lisäksi löytyy tilalla itse valmistettua luomupalasaippuaa.

– Ohraa, kauraa, vehnää, ruista ja spelttiä, Markku Lassila luettelee hyllyjen viljoja, joista löytyy niin suurimoita kuin jauhoja.

Kaura on hiutaleiden vetonaula. Sitä ostetaan selkeästi eniten. Myytäviä viljoja ei höyrytetä, mikä säilyttää niiden maun ja ravintoarvot.

Lassila on huomannut, että leipominen on selvästi lisääntynyt viime aikoina, ja siihen moni haluaa tuoreita lähijauhoja.

Munat myydään lähes aina hetkessä loppuun.

– Meille tullaan ostoksille myös esimerkiksi Porvoosta, Espoosta ja Helsingistä ja välillä kauempaakin.

Kanoja tilalla on pitkästi toistasataa, ja niiden munia on myynnissä tilanteen mukaan. Kysyntä tosin on suurempaa, kuin mitä kanat ehtivät munimaan, joten munat myydään lähes aina hetkessä loppuun.

Eläinpuolelta voi ostaa kotieläimille rehua, olkia ja heinää. Olkien kysyntä on noussut selkeästi.

– Ennen olki oli ihan arvoton tuote. Nyt sitä haetaan etenkin keväisin katteeksi kasvimaalle, jonne ei enää haluta laittaa muovia.

Joku huhuilee pihalla. Simo Koskinen Helsingistä on tullut palauttamaan kanat, jotka hän vuokrasi kesäkuun alussa. Varovasti Koskinen nostelee kanoja laatikosta ja katselee, miten Tiinu, Leenu ja Liinu liittyvät muiden kanojen joukkoon.

– Onhan tämä aina hieman haikea tilanne, mutta ensi kesänä on taas kiva hakea uudet kanat, jo useita vuosia kanoja vuokrannut Koskinen toteaa.

Helsingissä kanoja odottaa Koskisten omakotitalon pihaan rakennettu pieni kanala. Erityisesti lapsenlapset ovat kanoista innoissaan.

– Mutta kyllä muutkin vieraat aina heti tullessaan kyselevät, että missä kanat. Ja itse saamme joka päivä kolme munaa, joita ei voisi mistään tuoreempana saada.

Markku Lassila kertoo, että kanoja vuokrataan nyt hyvin paljon. Yhden kanan vuokra koko kesäkaudelle on 50 euroa.

Kanat haetaan yleensä touko–kesäkuun vaihteessa ja palautetaan syksyllä viimeistään, kun yöt alkavat pakastua. Osa kiintyy kanoihin niin, että päättää rakentaa niille oman talvikanalan.

– Yleisin vuokrattava määrä on kolmesta kuuteen kanaa, Lassila sanoo.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.