Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusulaan kertyi matkailutuloa yli 37 miljoonaa euroa – "Voittajien joukossa Uudellamaalla" ja syykin on selvillä

Tuusulan alueelle kertyi viime vuonna yli 37 miljoonaa euroa tuloja matkailusta.

Summa on yli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2018, Tuusula kertoo tuoreessa tiedotteessaan.

Matkailu toi Tuusulaan työtä 184 henkilötyövuoden verran. Määrä on yli kolmanneksen suurempi kuin vuonna 2018.

Tuusulan mukaan tiedot perustuvat matkailualaan erikoistuneen Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Researchin toteuttamaan tutkimukseen.

Tuusula luettelee hyvän vuoden vaikutuksia.

Välittömiä palkkatuloja matkailun ansiosta työllistyneille kertyi Tuusulassa 6,2 miljoonaa euroa. Kunnallisverotuloja matkailun työllistävästä vaikutusta syntyi noin 900 000 euroa ja välittömän matkailutulon osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli Tuusulassa 1,4 prosenttia.

Kunta korostaa, että tulokset ovat laskennallisia ja perustuvat muun muassa matkailutoimialan tilastolliseen volyymiin kullakin paikkakunnalla.

Tuusula hehkuttaa olevansa Uudellamaalla voittajien joukossa.

– Tuusula on monipuolinen matkailukohde, jossa on paljon näkemistä ja tekemistä. Kuntakeskusten omaleimainen tarjonta houkuttelee kävijöitä eri puolille Tuusulaa, toteaa kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen kunnan tiedotteessa.

– Elinvoimamme kannalta on tärkeää, että kunnan ja matkailuyritystemme tarjoamat elämykset ja markkinointityö vetoavat matkailijoihin, täydentää yritysasiamies Toni Popovic.

Koronavuosien vaikutus matkailuun ja matkailutuloon vaihtelee Uudenmaan alueella voimakkaasti. Paikkakunnat, joilla on perinteisesti käynyt eniten ulkomaalaisia matkailijoita, ovat kärsineet pandemiasta eniten.

Osalla alueista lisääntynyt kotimaanmatkailu on kasvattanut tuloa. Näihin voittajakuntiin kuuluu tutkimuksen mukaan muun muassa Tuusula.

Tuusulaan ihmisiä ovat houkuttaneet esimerkiksi tunnetut kulttuurikohteet.

Tuusulanjärven jäällä vieraili viime vuonna arviolta 250 000 kävijää, ja Sarvikalliolla kävijöitä oli noin 90 000.

Aleksis Kiven kuolinmökin kasvanut suosio näkyi lähes 10 000 kävijän määränä.

Myös monet tapahtumat, kuten Tuusulan taiteiden yö ja Krapin Pajan pihakonsertit, ovat kiinnostaneet isoa kävijäjoukkoa, kunta kertoo tiedotteessaan.

Tuusula kertoo osallistuneensa matkailun edistämiseen monin tavoin, kuten Museokortti-kohdeverkon kehittämisellä, kumppanuudella Helsingin matkailuneuvonnan kanssa ja toimijoiden ylikunnallisella yhteistyöllä.

Kunta sanoo jatkavansa kehittämistyötä, jotta kunnasta saataisiin vielä houkuttelevampi Uudellemaalle suuntaaville matkailijoille.

Tuusula esittää tiedotteessaan myös laskelman, jonka mukaan koko Uudellamaalla välitön matkailutulo vuonna 2021 oli noin 2,08 miljardia euroa. Määrässä on lähes 60 prosentin pudotus verrattuna vuoteen 2018.

Eniten tuloa matkailusta Uudellamaalla kertyy liikennepalveluille ja seuraavaksi eniten majoitus- ja ravitsemispalveluille.

Parkkipaikkaa on jouduttu laajentamaan kahdesti –  Sarvikallio houkuttelee paikalle noin 80 000 kävijää vuodessa, suunnitteilla on reittien peruskorjaus ja kolmas tulipaikka

Kotimainen kysyntä on arvossaan

11 museota ja 10 ravintolaa mukana omatoimimatkaajan elämysoppaassa, joka vie Tuusulanjärven maisemiin