Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon asunto | Kolmio Keravalta 33 000 eurolla: "Omistajuuden vakaus mutta vuokraamisen huolettomuus"

Takojankujalla Keravalla on myynnissä kolmio, jolla on hintaa reilu 33 000 euroa. Ihan ikiomaksi asuntoa ei tuolla rahalla asuntoa saa, mutta asumiseen eliniäksi, ja mahdollisesti vielä jälkipolvillekin. Kyseessä on asumisoikeusasunto.

– Asumisoikeusasunto on tavallaan omistamisen ja vuokraamisen välimalli. Siinä on omistajuuden vakaus mutta vuokraamisen huolettomuus, kuvailee TA-Asumisoikeus Oy:n myyntineuvottelija Laura Korhonen.

Jotta asumisoikeusasuntoon pääsee asumaan, maksetaan asumisoikeusmaksu, ja sen lisäksi kuukausittainen käyttövastike, joka on Korhosen mukaan aina vapaiden markkinoiden vuokra-asuntojen vuokria halvempi. Takojankujan asunnossa se on 716,43 euroa kuukaudessa.

Tuusulassa Amerin alueella myynnissä olevassa omakotitalossa yksi iso plussa on aurinkosähkövoimala

– Käyttövastikkeeseen kuuluvat kohteen ylläpito- ja huoltokulut. Jos vaikkapa jääkaappi hajoaa normaalissa käytössä, uuden hankinta kuuluu asumisoikeusyhtiölle.

Asunnoissa asukas saa tehdä remontteja lähes samaan tapaan kuin omistusasunnoissa. Jos remontti vaatii lupaa, se haetaan isännöitsijältä. Asunto voi myös siirtyä suvussa eteenpäin.

– Asumisoikeusasunnon pystyy asumisaikana siirtämään suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa sukulaiselle. Perintötapauksissa sitä käsitellään omaisuutena.

Asukkaan irtisanoessa irtisanomisaika on kolme kuukautta. Sinä aikana asumisoikeusyhtiö myy asunnon eteenpäin, ja vaikka ostajaa ei sinä aikana löytyisikään, saa asukas maksamansa hinnan indeksikorotuksen kanssa takaisin.

Kolmio järvenpääläisessä luhtitalossa lattialämmityksellä – "Talo on oikein hyvällä paikalla Kinnarin ytimessä"

Takojankujan asunto sijaitsee taloyhtiössä, johon kuuluu 54 asuntoa. Asunnot ovat eri kokoisia yksiöistä neljään huoneeseen ja keittiöön. Yhtiöön kuuluu kaksi kerrostaloa ja yksi luhtitalo. Myytävä asunto sijaitsee toisen kerrostalon kolmannessa eli toiseksi ylimmässä kerroksessa.

– Kyseessä on kompakti 64,5 neliön kolmio. Asunto on valoisa ja vaalea ja siinä on lasitettu parveke, Laura Korhonen kertoo.

Asunto on hyvässä, alkuperäisessä kunnossa. Se on valmistunut vuonna 2014, joten isoille remonteille ei ole ollut tarvetta. Asukkaan vaihtuessa asunnoissa tehdään tarvittaessa pintaremontteja yhtiön toimesta.

Kodiksi halliosake Keravalta – "Rekka-autonkin saa tarvittaessa lähes oven eteen"

– Keittiössä on perusvarustus: keraaminen liesi ja jääkaappipakastin. Astianpesukonetta näissä meidän asunnoissamme ei ole, mutta liitäntämahdollisuus on, joten sen voi hankkia halutessaan itse.

Alueella on koulu, päiväkodit sekä päivittäistavarakauppa. Huoneistossa sekä kiinteistön yhteisissä tiloissa tupakointi on kielletty, sillä vuoden 2019 alusta alkaneet asumisoikeussopimukset kieltävät tupakoinnin koko kiinteistössä, sen huoneistoissa, parvekkeilla, piha-alueilla ja yhteisissä tiloissa.

Sarjassa esitellään Keski-Uudenmaan asuntotarjontaa.