Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko tuusulalainen Iiris Suomen paras kotileipuri? – Koko Suomi leipoo -kisan voittaja ratkeaa tänään

Tuusulalainen Iiris Kivioja, 32, nähdään tänä iltana Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalissa MTV3:lla kello 21.

Ohjelmatiedoissa kerrotaan, että finaalissa "tuskaillaan haastavien suklaapatukoiden kanssa ja leivotaan juhlaan itse valitun teeman mukaisesti". Jakson päätteeksi kruunataan Suomen paras kotileipuri.

Kivioja kertoi Keski-Uusimaalle mietteitään kilpailuun osallistumisesta elokuussa.

– Hain ensimmäisen kerran mukaan vuonna 2014. Sen jälkeen olen saanut kaksi lasta ja tehnyt töitä, joten oikeastaan vasta nyt minulla oli uudelleen mahdollisuus hakea mukaan, Kivioja kertoo.

Lapsena Kivioja leikki usein, että hän leipoo televisiossa. Kultaisia lapsuusmuistoja löytyy myös mummon kanssa Kiviojan synnyinseuduilla Kainuussa, kun mummo otti aina mukaan leipomaan.

Nykyään Kivioja jakaa kuvia leipomuksistaan puolitoista vuotta sitten perustamallaan Instagram-tilillä lemosleipoo. Tili on saanut nimensä hänen lastensa Leon ja Elmon mukaan.

– Olen aina ollut käsillä tekijä. Lemonsin Instagramista muodostui kuin vahingossa intohimoni kohde, kun pääsin yhdistämään leivonnan ja visuaalisuuden kuvien ja videoiden kautta, Kivioja kuvailee.

Kivioja näkee vahvuutenaan monipuolisuuden, sillä hän leipoo kaikkea mahdollista. Suosikkeja kuitenkin löytyy, kuten valkosipulileipä.

Erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten oppilashoitajana työskentelevä Kivioja haaveilee, että leipominen voisi jonakin päivänä jossakin muodossa olla hänen päätoiminen työnsä.

– Minun haaveeni ei ole olla kotileipuri, joka leipoo kotona kakkuja. Haluaisin lähteä viemään eteenpäin minun Instagram-tiliäni. Olisin hienoa pystyä jonakin päivänä työllistämään itsensä yrittäjänä.

Kivioja ei tiedä, kuinka moni tulevan kauden Koko Suomi leipoo -ohjelmaan oli hakenut, mutta sen hän tietää, että joka vuosi hakijoita on ollut satoja.

– Olin todella innoissani, kun sain tietää, että pääsen mukaan. Sen jälkeen minulla iski valtava pelko, miten selviän tästä kaikesta. Sain ihan fyysisiä oireita jännityksestä.

Ohjelmassa mukana oleminen on vaatinut valtavan määrän työtä.

– Monta kuukautta aikaisemmin aloin suunnittelemaan reseptejä, johon on mennyt todella paljon aikaa. Vaihe vaiheelta olen mennyt eteenpäin, kuvannut videoita ja tehnyt koeleivontaa. Siinä samalla olen pyörittänyt perhettä ja käynyt töissä.

Leipominen kotona rauhassa ajan kanssa, tai televisiokameroiden edessä tiukkojen aikataulujen kanssa, ovat Kiviojan mukaan kaksi aivan eri maailmaa.

– Sen voi ymmärtää vasta, kun sen kokee itse. Se koko tilanne on haastava, kun olemme teltassa, jossa vetää ja ilmakosteus on paljon korkeampi kuin kotona. Lisäksi on paljon häiriötekijöitä ja koko ajan kamerat ympärillä. Ja vaikka kameroihin tottuu, jatkuvasti tikittävä kello ja tiukka aikataulu on mielessä joka sekunti.

Kun työskentelee kovalla vauhdilla, virheitä tulee aivan toisella tavalla. Silti leivonnaiset täytyy saada tarjolle ja koristelut tehtyä valmiiksi annetun ajan puitteissa.

– Tiukoista tilanteista ja kovista suorituspaineista huolimatta ohjelmaa oli kiva tehdä. Toivon, että se tuo mukanaan positiivisia asioita ja uusia kivoja projekteja.

Kiviojan päässä tulvii jatkuvasti uusia reseptejä. Joskus niiden hiominen vaatii useita yrityksiä, mutta sinnikkäänä ihmisenä hän ei helposti anna periksi.

– Uusimmat reseptini ovat omena- ja porkkanapiirakka. Tein porkkanapiirakan monta kertaa uudelleen, kun se ei meinannut onnistua, mutta koska pidin ideasta niin paljon, en luovuttanut. Olin päättänyt, että tämän on pakko onnistua.

Leivonnan ja valokuvauksen lisäksi Kivioja treenaa paljon kuntosalilla ja liikkuu muutenkin paljon.

– Liikunta on pakollinen ja ainoa harrastukseni, joka on ihan omaa aikaani.