Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä lukisit seuraavaksi? Kirkes-kirjastot vinkkaavat

Tässä Kirkes-kirjastojen marraskuun lukuvinkit. Varaa osoitteessa kirkes.finna.fi ja nouda omasta kirjastosta.

Lasten ja nuorten kirjat:

Päivi Alasalmi: Sinnikäs meripoika. (Gummerus 2011) Raisuja satuja perinteisistä aiheista. Prinsessat eivät aina ollenkaan tahdo naimisiin ja haamukin voi olla haikea. Huvittaa molempia, niin lasta kuin hänelle ääneen lukevaakin.

Mila Teräs: Tyttö tulevaisuudesta. (Otava 2004) Ajaton kirja, jossa 15-vuotias Aada kulkee aikuistuvan tytön tärkeiden pohdintojen kanssa kahdessa ajassa. 1800-luku elää tässä nuortenromaanissa, jossa kuvataan myös yhteiskunnallisia epäkohtia suoralla, mutta kauniilla tavalla.

Sarah J. Maasin Throne of Glass- sarja (Gummerus) Jos et vielä ole sarjaan tutustunut, pääset lukemaan kaikki kahdeksan osaa ilman odotusta. Sarja lähtee käyntiin Lasipalatsi-kirjalla. Päähenkilö on pahamaineinen salamurhaaja, joka on orjatyössä suolakaivoksilla. Vapautuakseen hänen täytyy voittaa 23 varasta, salamurhaajaa ja soturia kilpailussa tittelistä ”Adarlanin surma”. Hän on Celaena Sardothien, 18-vuotias nuori nainen. Tästä käynnistyy yksi mahtavimmista fantasia-sarjoista.

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri (Otava 2019) sijoittuu New Yorkin terrori-iskun jälkimaininkeihin. Shirin on 16-vuotias muslimityttö. Hän tapaa koulun koripallotähden Oceanin. Kirja käsittelee koskettavasti ensirakkautta, rotuvihaa ja ennakkoluuloja pelon täyttämässä aikakaudessa. Onko toivo menetetty? Teos perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin.

Kaunokirjallisuus:

Wingate, Lisa: Ennen kuin olimme sinun (Sitruuna Kustannus 2020) Kaksitoistavuotias Rill Foss jää hoitamaan pienempiä sisaruksiaan isän lähtiessä viemään äitiä sairaalaan. Perheen asuntoveneeseen tulee joukko miehiä, jotka vievät lapset mukanaan. Kirja perustuu yhteen Amerikan suurimmista skandaaleista 1920 ja 1950-luvun välissä. Memphisissä toimivan orpokodin johtaja Georgia Tann sieppasi ja myi köyhien perheiden lapsia. Ennen kuin olimme sinun on pysytellyt New York Timesin myydyimpien kirjojen listoilla jo kaksi vuotta ja sitä on myyty yli 2 miljoonaa kappaletta. Löytyy myös e-äänikirjana Ellibsissä.

Matthews, Carole: Päivänpaistetta ja merituulia (Minerva kustannus 2022) Jodie Jackson pakkaa tavaransa ja muuttaa yksin Isle of Wrightille. Hän jättää kaiken: elämänsä Lontoossa, uransa ja aviomiehensä. Hän asettuu asumaan veljensä omistamaan asuntolaivaan ja saa hyvin pian huomata, ettei hänen unelmoimastaan rauhasta ole tietoakaan. Ripaus romantiikkaa kaamoksen keskelle! Kirja löytyy myös Ellibsistä sekä e-äänikirjana että e-kirjana.

Tietokirjat:

McConaughey, Matthew: Vihreää valoa. (WSOY 2021) Tyylikäs ja lukijan kanssa keskusteleva taiteilijaelämäkerta, jonka voi lukea myös elämäntaito-oppaana, reissukirjana tai kasvutarinana. Komean ja karismaattisen näyttelijän elämäkerta ei mässäile naisseikkailuilla, vaan kuvaa itseään kuuntelemaan oppineen sekä jatkuvaan muutoksen ja kehittymiseen suuntautuneen, tavallisesta perheestä ponnistaneen ihmisen elämänvaiheita. Kuten Mäntsälän läpi ajaessa myös elämässä kannattaa nauttia pitkästä vihreiden valojen aallosta, kun sellainen kohdalle osuu.