Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsen oikeuksien viikolla innokas testaajien joukko kokeili Tuusulan leikkipuistot – fasaanijahti puistokierroksen kohokohta

– Kiipeilytelineessä voi roikkua kuin gorilla ja syödä leikisti banaania. Sitten puistossa pitää olla siisti liukumäki, pomppimista ja jotain etsimistä tai rakentamista, listaa kuusivuotias Aleksi Kuulas hyvän leikkipuiston elementtejä.

Hyrylässä sijaitseva Hyökkälän uusi leikkipuisto on Aleksin mielestä tosi kiva puisto, koska siellä voi etsiä erivärisiä fasaaneja ja liukua putkessa. Kesällä uudistettu leikkipuisto on monen muunkin lapsen mieleen, sillä läheisen päiväkodin ja koulun lapset pääsivät osallistumaan sen suunnitteluun.

Fasaani-leikkiväline on toteutettu lasten toiveiden pohjalta juuri tähän puistoon. Puiston peruskorjauksessa huomioitiin myös inklusiiviset leikkivälineet, joten puisto sopii myös liikuntarajoitteisille leikkijöille.

Gustavelundia vastapäätä olevassa Tuuliviirinpuiston leikkipaikassa Aleksin huomio keskittyi jalkapallokenttään ja leikkimökkiin. Kuraiselle hiekkakentälle olisi pitänyt päästä heti pelaamaan. Palloa ei ollut mukana, mikä sai Aleksin toivomaan kentälle laatikkoa lainapalloille.

– Silloin kaikki voisi pelata. Tai sit voisi ne pallot hakea tuolta leikkimökistä, Aleksi ehdotti huomatessaan puiston laidalla olevan leikkimökin.

Mökissä oli vastassa sekasotku. Hujan hajan olevat lelut ja lattialla olevat hiekkakasat saivat Aleksin ryhtymään siivoushommiin. Poika totesi siivousurakan päätteeksi, että mökissä on kivempaa leikkiä, jos leikin jälkeen laittaa lelut takaisin.

Jokelan Notkopuistoa kuulee sanottavan usein alueen helmeksi. Monipuolinen virkistys- ja ulkoilualue sisältää muun muassa leikkipaikkoja, skeittiparkin, frisbeeradan, uimarannan, kuntoilupaikkoja ja pelikenttiä. Eskarissa olevaa Aleksia innosti puiston korkea kiipeilyteline, mutta yläkoululaiset pojat kehuivat skeittiparkkia.

– Kaikki on täällä yllättävän hyvää, toteaa Elias Tawast Jokelassa sijaitsevasta Notkopuistosta. Yleensä olemme täällä skeittipuistossa viettämässä aikaa, varsinkin kesäisin.

Pienen pohdinnan jälkeen pojat löytävät puistosta myös korjattavaa.

–Tämän skeittipuiston laidassa olevan curbin voisi kyllä korjata, sanoo Aarni Pitkäjärvi ja osoittaa rampin reunasta puuttuvaa palaa.

Leikki tuottaa lapsille iloa ja mielihyvää. Leikin lomassa rakentuu käsitys itsestä ja muista, opitaan vuorovaikutustaitoja, kokeillaan uusia asioita ja hahmotetaan ympäröivää maailmaa.

Lapsen oikeus leikkiin todetaan Lapsen oikeuksien sopimuksessa. Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa. Tuusulassa on yhteensä 55 leikkipuistoa ja viime vuoden lopussa 8807 lasta.