Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpään museopalveluille harvinainen lahjoitus – Aholan alkuperäisessä ovessa säilynyt Venny Soldan-Brofeldtin upea kaiverrus

Järvenpään museopalvelut on vastaanottanut lahjoituksena Aholan piharakennuksen alkuperäisen oven. Ovessa on taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin auringonkukka-aiheinen kaiverrus.

– Oven lahjoittaminen Järvenpään museopalveluiden Aholan kokoelmaan on kulttuuriteko. Ovi tullaan laittamaan esille Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entisen kotitalon Aholan perusnäyttelyyn, kerrotaan Järvenpään kaupungin tiedotteessa.

Järvenpään taidemuseon kokoelmasta löytyy ennestään Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) luonnostelema suunnitelma Aholan piharakennukseen. Suunnitelmassa näkyy, että Soldan-Brofeldt on kiinnittänyt erityistä huomiota oven koristeluihin ja että oven keskelle on hahmoteltu kukkakuviota.

Piharakennus sijaitsi Aholan tontilla, suunnilleen nykyisen parkkipaikan kohdalla. Itse rakennusta ei enää ole, mutta rakennuksen ovi on säilynyt yksityisomistuksessa.

Oven omistushistoria on tiedossa. Loppuvuodesta museo tekee vielä haastatteluja ja tallentaa oveen liittyvää muistitietoa. Tavoitteena on saada ovi kaikkien nähtäville Aholan perusnäyttelyyn kesäkaudelle 2023.

Oven kaiverrus edustaa Venny Soldan-Brofeldtin taidekäsityötä Aholan ajalta. Esine on harvinainen, sillä Soldan-Brofeldtin puutöitä tai koristeleikkauksia ei ole säilynyt kovinkaan paljon.