Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpäälle kaksi palkintoa Kuntatyö2030-gaalassa – tekoäly ja itseohjautuvuus nähtiin innostavina ja vaikuttavina kehittämistekoina

Järvenpään monimuotoinen itseohjautuvuus -hanke sekä Spacemaker Al -tekoälyn käyttö kaupungin aluesuunnittelussa palkittiin innostavina ja vaikuttavina kehittämistekoina Kuntatyö2030-gaalassa 1.12. Helsingissä. Palkintoja myönnettiin yhteensä 50 eri puolilta Suomen kuntakenttää.

Järvenpään kaupunki kokeili ja mallinsi kuntasektorille soveltuvia itseohjautuvuuskäytäntöjä Monimuotoinen itseohjautuvuus -hankkeen (2019–2022) avulla. Hankkeen pilottiyksikköinä toimivat Järvenpään Yhteiskoulu, kaupunginkirjasto sekä osaamis- ja työllisyyspalvelut. Hankkeen tulokset koottiin viestintätuotteeksi, jossa kuvataan julkiselle sektorille soveltuvia itseohjautuvuuskäytäntöjä.

– Tavoitteenamme oli kehittää henkilöstön työn sisältöjä yhteisöohjautuvuutta hyödyntäen, ja tällä kehittämistyöllä on myös suora vaikutus kaupunkilaisille tuotettaviin palveluihin, sillä se purkaa siiloja ja sujuvoittaa prosesseja, iloitsee HR-kehittämispäällikkö Kati Toikka kaupungin tiedotteessa.

Toinen palkittu kehittämisteko oli Spacemaker-tekoälyn hyödyntäminen erityisesti Ristinummen alueen suunnittelussa. Suunnittelualue on laaja, noin 50 hehtaaria, joten sen hahmottelu perinteisin menetelmin olisi ollut hidasta ja työlästä. Tiedotteessa kerrotaan, että idea tekoälyn käyttöön syntyi Järvenpään eteläisen alueen suunnittelutiimin tarpeesta nopeuttaa paitsi suunnittelun aikaista vaikutustenarviointia myös saada luotua useita versioita, joista saada palautetta.

Tekoälyohjelmiston hyödyntämisen tavoitteena on ollut keskusteluttaa koko kaupunkikehityksen eri yksiköissä toimivia henkilöitä suunnittelun aikana, samalla iteroiden suunnitelmaa myös työkalun mahdollistamien selvitysten (melu, valoisuus jne.) avulla.

– Yhteistyö tiimien ja yksiköiden välillä on selkeästi parantunut ja ohjelmiston mahdollistama yhtäaikainen työskentely tiimin sisällä on nopeuttanut suunnittelua. Vaihtoehtojen muodostaminen ja niiden arviointi suunnittelun aikana on lisännyt laatua ja nopeuttanut työtä alueelle soveltuvien kerrosalojen asukasmäärän havainnoinnin suhteen. Myös säästöjä syntyy, kun alustavia meluselvityksiä voidaan tehdä itse, Kuntatyö2030-palkinnosta iloitseva kaupunkikuva-arkkitehti Maria Suutari-Jääskö kertoo kaupungin tiedotteessa.

Kehittämistyötä aiotaan jatkaa erityisesti Järvenpään keskustan alueella, mutta myös Ristinummen suunnittelun edetessä ja mahdollisten seuraavien yleissuunnitelmien yhteydessä. Kaupungin tavoitteena on saumaton prosessinhallinta kaupungin muiden 3D- ja paikkatietotyökalujen kanssa.