Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisille kerätään apua Järvenpäässä – pula on läppäreistä, kännyköistä, liukureista ja herkuista lasten joulujuhlaan

Ilmaritorilla Järvenpään Valtuustokatu 3:ssa astiahuonevastaava Irma Rumpunen laittaa kahviastiastoja ja juomalaseja siisteihin riveihin hyllyille yhdessä ystävänsä Marja Höydön kanssa. Rumpunen on ollut mukana alusta saakka, kun apua ukrainalaisille alettiin järjestää huhtikuussa.

Astiastoille ja joulukoristeille on pian tarvetta, kun perheet kokoontuvat joulupöytien ääreen. Rumpunen käy auttamassa päivittäin tavaroiden lajittelussa, Helsingissä asuva Höytö on mukana ensimmäistä kertaa.

Pula on monenmoisista tavaroista. Osa nuorista käy etäkoulua Ukrainaan ja he tarvitsevat kannettavia tietokoneita.

Järvenpäässä asuu nyt 700 ukrainalaispakolaista ja uusia tulee koko ajan.

– Meille voi lahjoittaa läppäreiden lisäksi älykännyköitä, jotka Spesia putsaa ennen luovuttamista eteenpäin, kertoo vapaaehtoistyötä tekevä Kirsi Janhunen.

Tietokoneita haluavia on sen verran paljon, että lahjoituksen saajat joudutaan Järvenpäässä arpomaan.

Ukrainalaislapsille järjestettävään joulujuhlaan toivotaan lahjoituksina käärepapereissa olevia suklaakonvehteja, marmeladia ja kaupan pipareita sekä keksejä. Lahjoitukset on toimitettava 8.12. mennessä Ilmaritorille kello 17 mennessä. Juhliin on tulossa sata lasta.

– Perheet toivovat lahjoituksina myös jauhemaista pyykinpesuainetta ja astianpesuainetta. Edellisen kerran perheiden toivomuslistalla oli pyykinkuivatustelineitä ja saimmekin niitä ilahduttavan ison määrän, Janhunen kiittelee.

Vasta satanut lumipeite on houkutellut lapsia ulos leikkimään ja tarvetta on liukureille, pulkille ja lasten lumilapioille. Joskus lahjoitustavaraa jää ylikin ja ne toimitetaan Viadian kirpputorin ilmaispöydälle, josta kuka tahansa voi käydä tekemässä löytöjä.

– Järvenpäässä asuu nyt 700 ukrainalaispakolaista ja uusia tulee koko ajan.

Järvenpäässä on tarjota kaikkiaan 870 paikkaa sotaa pakeneville ukrainalaisille. Nälkä ja kylmä ajavat väkeä liikkeelle. Ukraina Apua koordinoi Ilmarin ilmaistori www.ilmaritori.fi.