Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toivonlehto ja uurnametsä otettiin käyttöön Järvenpäässä – kierrätysaineiden käyttö erikoista

Järvenpään hautausmaalla otettiin käyttöön ja siunattiin uudet Toivonlehdon tuhkausalue ja Uurnametsän uurna- ja sirottelualueet, seurakunnan tiedotteessa kerrotaan.

Toivonlehdossa hyvin saavutettavalle alueelle tulee 250 paikkaa, jossa vainajien tuhka peitetään eräänlaiseen kaivantoon ilman uurnaa. Tämä poikkeaa aiemman sirottelualueen käytännöstä, jossa tuhka on siroteltu maan päälle metsäalueelle.

Toivonlehdossa erikoisuutena on sen kokoaminen pääosin kierrätysaineista. Pohjakivet ovat osastolta 15 käytöstä poistetut portaat. Hautakivet, joihin kiinnitetään muistolaatat, ovat käytöstä poistettuja hautakiviä, jotka haudanhaltijat ovat jättäneet seurakunnalle hautaoikeuksien päätyttyä. Toivonlehdon rakennuskustannukset olivat yhteensä 16 200 euroa.

Uurnametsä on puolestaan mahdollisimman luonnonmukainen alue metsässä, kerrotaan tiedotteessa. Aluetta ei voi käyttää arkkuhautaukseen, koska siellä on kallio hyvin lähellä pintaa. Nyt Uurnametsäalueelle on rakennettu luonnonmukaiset polut ja tuotu hautausmaalta isoja kiviä, johon voidaan kiinnittää vainajien muistolaatat.

Lisäksi alueella on sirottelualue, joka on tehty luonnonkivistä. Polkuja lukuun ottamatta kuntta peittää alueen. Valaistus ja yhden kallioseinän muistolaattaseinä on pieni tarpeellinen poikkeus luonnonmukaisuuteen.

Uurnametsän rakennuskustannukset olivat 112 800 euroa. Suurimpia kustannuseriä olivat maanrakennustyöt sadevesiviemäröinteineen ja sähköt sekä valaistus alueelle.

Toivonlehdon ja Uurnametsän on suunnitellut hortonomi Teemu Vähä-Piikkiö. Hän toimii nykyään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ylipuutarhurina.