Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työkoneet surisevat ainakin toistaiseksi – Vanhan Suksitehtaan käsityöläiset jatkavat toimintaansa epävarmuudesta huolimatta

Kävimme täällä: Järvenpääläisten käsityöläisten verstaana ja myymälänä toimiva rakennus on ilahduttavien tavaroiden aarrearkku, jonka tulevaisuus on epävarma.

– Sisään vaan, Susanna Poukka huikkaa jostain takaa. Järvenpään Vanha Suksitehdas on avoinna asiakkaille, tai ainakaan ovi ei ole lukossa.

– Olemme auki aina, kun joku meistä on paikalla, Poukka naurahtaa. Hän siklaa vanhan antiikkipöydän pintaa työtilassaan.

– Työstän asiakkaalle tuoli- ja pöytäryhmää, Poukka kertoo. Hän on toiminut entisöijänä yli kymmenen vuotta ja Järvenpään kuvataidekoulun opettajana vuodesta 2004. Aikaisemmin hän suunnitteli tekstiilejä.

Poukan lisäksi rakennuksessa toimii kymmenen muuta toimijaa. Saman katon alla toimii esimerkiksi äänitysstudio, soitinrakennuspaja, ompelijoita ja lautapelien tekijöitä. Asetelmassa on hyötynsä, kun apua saadaan tekijöiden välille puolin ja toisin.

Poukka esittelee kahdessa kerroksessa sijaitsevia työtiloja. Joka puolella on kangastilkkuja, erilaista puutavaraa ja ties minkälaisia työkaluja ja -välineitä. Vanhalla Suksitehtaalla on pitkät käsityöläisperinteet: alun perin suksia valmistettiin paikalle Terijoelta tuodussa puisessa rakennuksessa 1930-luvulta lähtien. Nykyinen rakennus nousi paikalle vuonna 1960, kun tilojen tarve kasvoi yhä suuremmaksi.

Cooperin kulman keskiviikon kalapäivä on ruokailijoiden suosikki

– Suksien lisäksi täällä valmistettiin esimerkiksi pesäpallomailoja, Poukka tietää kertoa.

– Nykyisen kaltainen, useiden pienten käsityöläisten verstas rakennus on ollut 1980-luvulta saakka, Poukka jatkaa.

Verstastoiminnan tulevaisuus näyttää kuitenkin epävarmalta.

– Saimme viime kesänä kuulla, että rakennus on myynnissä, Poukka kertoo.

Vanha Suksitehdas Järvenpään Kinnarissa on myynnissä – omistaja: "Olen surutyöni tehnyt ja nyt on aika luopua talosta"

– Kyllähän siinä aika paniikki tuli, sillä ajattelimme paikan menevän heti kaupaksi. Olimme asennoituneet, että joudumme lähtemään vuodenvaihteeseen mennessä, Poukka jatkaa.

Ostajaa ei ole käsityöläisten onneksi löytynyt.

– Vaikka eihän sitä tiedä, jos uusi omistaja haluaisi meidän jatkavan vuokralaisina, Poukka pohtii.

– Kyllä tämä silti yleiseen tunnelmaan ja mielialaan vaikuttaa. Kovin pitkälle meneviä suunnitelmia ei voi ryhtyä tekemään.

Studio123 ollut osa Järvenpään katukuvaa jo yli 30 vuotta – "Popcornit ovat leffaeväiden ykkösvalinta"

Aihe on vakava, mutta Poukka puhuu silti kevyesti. Asiaa on ehtinyt sulatella.

– Minkä sille mahtaa, Poukka tiivistää.

Arki jatkuu päivä kerrallaan, ja ainakin Poukalla töitä riittää. Joulun aika tuo paikalle myös runsaammin asiakkaita.

– Olemme auki viikonloppuisinkin jouluun asti, Poukka sanoo.

Vanha Suksitehdas palvelee lauantaisin kymmenestä kahteen ja sunnuntaisin yhdestätoista kolmeen.

– Mutta aina kun ikkunassa näkyy valoa, saa astua sisään, Poukka muistuttaa hymyillen.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.