Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Tässä ovat hallituksen tuoreet suunnitelmat sähkötukipaketille – Osa koskee myös yrityksiä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on raottanut verhoa kaavailemansa energiatukipaketin edestä. Maanantaina käydyissä keskusteluissa on selvinnyt, että luvassa on kolmen kohdan suunnitelma, jolla helpotettaisiin ylikalliiden sähkölaskujen kanssa kamppailevien suomalaisten elämää. Asiasta kertoo muun muassa Aamulehti.

Avustusesitykset aiotaan tuoda eduskuntaan heti eduskunnan istuntotauon jälkeen tammikuussa.

Ensimmäinen tukimalli olisi kertakorvaus, joka toisi avun kuluttajalle. Näin kansalaiset voisivat saada myöhemmin takaisin osan rahoista, jotka on käytetty talven sähkölaskuihin.

– Kertakorvaus maksettaisiin takautuvasti eli esimerkiksi marras-joulukuun kalliista sähkön hinnoista voitaisiin korvata kertakorvauksena osa kuluttajille takaisin, Marin kertoo Ylen haastattelussa.

Marinin mukaan korvaus ei koske niitä, joilla on tällä hetkellä voimassa niin edulliset sähkösopimukset, että ne jäisivät alle omavastuuosuuden.

Kertakorvaus ei myöskään koske yrityksiä, mutta pääministerin mukaan keskustelua jatketaan edelleen.

Toinen hallituksen tukikeino takaisi jouston sähkölaskujen maksuun. Tarjoamalla ainakin osittain mahdollisuuden maksaa sähkölasku myöhemmin, hallitus pyrkii tuomaan helpotusta niille, joiden laskut ovat tällä hetkellä kohtuuttoman suuria.

Tämä tukimalli koskisi myös yrityksiä.

Kolmas tukimalli olisi sähkön hintakatto. Marinin mukaan kyseinen malli vaatii kuitenkin pidempää valmistelua kuin kaksi edellistä. Siksi tämä tulisi voimaan todennäköisesti vasta maalis–huhtikuussa.

Myöskään hintakaton raja ei ole vielä selvä. Aiemmin pääministeripuolue SDP on esittänyt 20 sentin hintakattoa.

Myös osa sähköyhtiöistä on lanseerannut uusia hintarajoitteisia tuotteita. Esimerkiksi Helen Oy tuo asiakkailleen määräaikaisen tuotteen, jossa sähkö maksaa 20 senttiä kilowattitunnilta. Tämän päälle tulee oman kulutuksen ajoituksen mukainen vähennys tai lisäys.

Mikäli asiakas kuluttaa suhteessa enemmän vuorokauden halpoina tunteina, hän hyötyy tästä alempana hintana. Mutta mikäli asiakas kuluttaa kalliina tunteina, hinta on hiukan suurempi. Tyypillisesti tällä joustolla voi vaikuttaa omaan hintaan +/-5 senttiä kilowattitunnilta.