Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minun työpaikkani | Tuusulan pääkirjaston kirjastonhoitaja Nina Rusin työssä on ihmisten kohtaaminen se tärkein juttu

Tuusulan pääkirjaston aamussa on hiljaisuus kuorrutettu arjen askareisiin. Kirjastonhoitaja Nina Rusin työpäivä on alkanut Ajankohtaista -kokoelmahyllyn täydentämisessä. Tällä kertaa valikoitujen kirjojen yhteinen nimike on "lumi", josta aiheesta löytyikin aika paljon kirjoitettua.

Pääkirjaston työyhteisössä on neljätoista henkeä, myös toisinaan siviilipalvelusmiehiä ja alaa opiskelevia.

– Työpaikkana kirjasto on kiinnostava, ja täällä tapahtuu paljon. Vaikka seuraava saattaa kuulostaa "kirjastopuheelta" niin kirjastossa ollaan näköalapaikalla, selvillä siitä mitä ajassa tapahtuu.

Esimerkiksi koronapandemian alettua kirjasto siirtyi sujuvasti tiktok-kirjavinkkauksiin, tapahtumat teamsiin kuten verkkoluennot, kirjailijavierailut tai Meidän festivaalin tallenteetkin saattoi katsoa kirjastossa.

Kirjat ovat hyllyillä niin järjestyksessä että tiedon pitäisi tulla kuin "kirjaston hyllyltä". Kirjastossa vastataan ja etsitään ja tietoa annetaan. Rusin mukaan on kirjastotyön parasta antia ovat asiakaskohtaamiset ja läsnäolo.

Nina Rusi on hoitanut Tuusulan kirjaston viestintävastaavan kirjastonhoitajan lokakuusta lähtien. Työhuoneen kätköistä lähtee tiedotteita talon sisäisen eli tilaviestintään.

Nykyään kirjoja lainataan vaikkapa ystävältä saatuna suosituksena

Nina Rusi

– Tilaviestintä on sitä, että asiakas heti kirjastoon tultuaan osaa toimia ja käyttää kirjaston palveluja.

Talon ulkoisen tiedottamisen viesti on selkeä: Kirjastossa tapahtuu, kirjasto on elävä ja kaikki ovat tervetulleita yhtäläisesti ja tasapuolisesti. Katukuvasta lienee vaikeaa löytää ihmistä jolla ei olisi kokemusta kirjastoista.

Kirjaston asiakkaiden lukeminen on Nina Rusin mukaan muuttunut.

– Ennen lainaaja saattoi lainata kassillisen kirjoja ja katsoa onko niiden joukossa jotain erityisen hyvää. Nykyään kirjoja lainataan suosituksista, kun on luettu kirja-arvostelu tai ystävän suosituksina, Rusi kertoo.

Kirjastonhoitaja Rusi lukee kun siihen on tilaisuus ja kertoo palaavansa aina uudelleen samoihin lemppareihin, joista yksi on Lauri Viidan runot.

– "Taivas täynnä auringoita, meri täynnä pisaroita, aallon alla aalto uus", Nina Rusi lausuu säkeet Viidan kirjoittamasta Luominen -runosta, Betonimylläri-teoksesta.

Tuusulan pääkirjasto on Nina Rusin neljäs kirjastotyöpaikka Kansalliskirjaston, Pornaisten kirjaston ja Haaga Helian kirjastojen jatkumona.

– Yleinen kirjasto on monipuolinen ja laajempi palveluiltaan ja aineistoiltaan.

Kirjastomuistoina Rusi kertoo pojasta, joka teki kirjastosta oman turvapaikkansa viettämällä siellä tuntikausia.

– Hän luki ja selasi kirjoja, mutta myös kertoili elämästään ja vaiheista. Hän koki tulleensa kuuluksi.

Tuusulan pääkirjaston ympärillä maailma, ja lähiympäristö muuttuu: Monio on rakenteilla ja jonain päivänä Tuusulan kirjaston paikalla voi olla vaikkapa päivittäistavarakauppa.

Mutta Tuusulan kunta satsaa edelleen kirjastoihin ja niiden henkilökuntaan. Siihen on painava syy.

– Kirjastot lisäävät tasa-arvoa tuomalla erilaisia aineistoja, tiedettä ja tutkimusta tasaveroisesti kaikkien saataville sosioekonomisesta asemasta, kotipaikkakunnasta ja koulutuksesta riippumatta, toteaa Rusi.