Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Työkaverit leveilivät sillä, ketä olivat hakanneet ja missä" – IS: Entisiltä Avarn Securityn työntekijöiltä kovaa tekstiä yrityksen toimintatavoista

Poliisi tiedotti aiemmin viikolla, että kuutta pääkaupunkiseudulla työskentelevää järjestyksenvalvojaa epäillään pahoinpitelyrikoksista. Poliisi kertoo ottaneensa heidät kiinni viime viikonlopun aikana, ja epäiltyjen määrä voi vielä kasvaa. Kaikki epäillyistä ovat työskennelleet Avarn Securityn palveluksessa. Kolme järjestyksenvalvojaa päätettiin vangita keskiviikkona.

Poliisin tällä viikolla tiedottamat epäillyt tapaukset ovat tapahtuneet juna-asemien läheisyydessä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Ilta-Sanomat on haastatellut kolmea yrityksen palveluksessa aiemmin työskennellyttä henkilöä. Heidän kuvauksensa yrityksen toimintatavoista on varsin raju: työntekijöiden mielestä yrityksen kulttuuria määrittelee pelon ilmapiiri, joka heijastuu esimerkiksi työntekijöiden keskinäiseen suhteeseen.

Epäillyt väkivaltaisuudet eivät tule työntekijöille Ilta-Sanomien mukaan myöskään yllätyksenä. Haastatellun työntekijän mukaan yrityksen järjestyksenvalvojat käyttivät termiä "hissittäminen".

– Se oli ihan arkea. Juna-asemien hisseissä ei ole valvontakameroita, joten siellä voitiin antaa niin kutsuttua oman käden oikeutta. Radioliikenteen kautta kuuli ilmaisuja, että ”viedään kiinniotettu hissin kautta”, työntekijä sanoo Ilta-Sanomille.

Nyt tutkinnassa olevassa rikoskokonaisuudessa on tapauksia, jossa henkilö on viety pahoinpideltäväksi paikkaan, jossa ei ole valvontakameroita.

Kahden haastatellun mukaan esimiestahosta ei ollut apua ongelmien ratkaisemisessa. Työntekijöiden välillä ilmapiiri kehittyi pikemminkin siihen suuntaan, että kollegan mahdollisesta vasikoimisesta ei hyvä heiluisi.

– Se koko toiminta pitäisi räjäyttää, tehdä sisäinen puhdistus, ihan johtoa myöten, toteaa Ilta-Sanomien haastattelema työntekijä.

Yksi haastatelluista kertoi todistaneensa itse vierestä väkivaltaa, jonka toteuttajana oli nimenomaan kollega.

– Järkyttävää oli katsoa sivusta eikä pystynyt puuttumaan. Jos olisin kääntynyt esimiesten puoleen, olisin saanut potkut. Se oli mahdoton noidankehä.

– Ne olivat monesti ihan suunniteltuja juttuja, missä ja miten tehdään. Kun Tikkurilan asemaa suljettiin, pokia saatettiin viedä vessoihin ja hisseihin hakattaviksi. Työkaverit leveilivät sillä, ketä olivat hakanneet ja missä.

Ilta-Sanomat on haastatellut myös Avarn Securityn toimitusjohtajaa Nicklas Sackléa aiheesta. Sacklé on ollut yrityksessä toimitusjohtajana noin vuoden ajan.

– Jos tällaista toimintaa tapahtuisi, meidän pitäisi kyllä tietää siitä. Meillä ei ole mitään tietoa tämänkaltaisesta toiminnasta. Jos tietäisimme, kyseessä olisi rikosepäily, ja ilmoittaisimme siitä saman tien itse. Poliisi tutkii nyt julki tulleita tapauksia. Nämäkin kuusi epäiltyä ovat kuusi liikaa.