Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

2000-luvulle päivitetty klassikkoteos Seitsemän sisarta palaa Teatteri Mestalle Tuusulassa

Mikä Mikä Teatterin viime syksyinen menestysnäytelmä Seitsemän sisarta esitetään Teatteri Mestalla vielä kolme kertaa nyt tammikuussa. Esitykset ovat lauantaina 7.1. kello 18 sekä sunnuntaina 15.1. kello 15 ja kello 18. Seitsemän sisarta on Kirsti Mannisen iloluontoinen mukaelma Seitsemän veljeksen tarinasta naisnäkökulmaan sovitettuna.

Mikä Mikä Teatteri sai Tuusulan kunnalta ehdotuksen tuottaa lavalle jokin Aleksis Kiven teoksista vuonna 2022, sillä Kiven syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta. Teatteriväen mietittyä hetki asiaa, päätettiin apuun pyytää Kirsti Manninen. Oli päätetty päivittää Seitsemän veljestä 2000-luvulle ja naisten esittämäksi, kertoo teatteri tiedotteessaan.

Manninen innostui ja tarttui aiheeseen välittömästi. Täysin mutkatonta ei ole naisten taluttaminen Jukolaan, joten pohjakuviota piti hiukan ravistella. Tärkeänä pidettiin, että klassikkoteoksen tärkeät elementit säilyvät ja että teksti kunnioittaa kirjailijan ajatusta.

Teatterin intressi syntyi siitä, että naisnäyttelijöistä ryhmä on helpommin kasattavissa, sillä miehiä ei teatterin riveissä yksinkertaisesti ole riittävästi.

Niinpä Manninen perusti Jukolan Leipä Oy:n ja äidin perinnönjaon jälkeen tilanne kärjistyy niin, että tyttöjen on opeteltava digilukutaitoja Eerikan johdolla. Johanna on perheen pää, itsetietoinen ja äkkipikainen toimitusjohtaja. Laura on luonnossa viihtyvä ja hiljainen, Tiina on iloluontoinen asiakaspalvelija, Sinikka herkkä ja taikauskoinen, Annikki sovinnollinen ja harkitseva. Tuulikki on mielipiteiltään ehdoton ja Annikin kaksoissisko.

Näytelmän toinen puolisko esitetään luonnollisesti Kuusamossa sijaitsevassa Impivaarassa, jonne tytöt lähtevät karkuun ja siellä palaa sitten jo savusaunakin. Näytelmässä jäädään myös koirasusien saartamaksi. Veljeksille kirjoitettu pilkkalaulukin kuullaan, tietysti tytöille kirjoitettuna.

Näytelmä kunnioittaa vanhaa hyvällä tavalla humoristisesti, eikä sen ole tarkoitus millään tavalla pilkata alkuperäisteosta, päinvastoin kunnioitus näkyy henkilöhahmojen keskinäisessä arvojärjestyksessä ja sanailussa sekä näytelmän elementeissä. Myös muut näytelmässä esiintyvät henkilöt: kauppaneuvos Ahlqvist, IT- konsultti Venla Lukkarinen, naisjuristi Lotta Lönnqvist ja kiukkuinen koirasusien kasvattaja Viivi Viertola ovat Aleksis Kiven henkilökohtaiseen elämään jollakin tavoin vaikuttaneita henkilöitä. Digilukutaidon osaaminen päivittää Jukolan leivän 2000-luvulle.

Teatteri Mesta, Kievarintie 17-19, Tuusula.